fbpx

Проблеми с ликвидността спъват германския автомобилен сектор

Покачващите се цени на енергията коства инвестициите на Германия в ключовия автомобилен сектор, където все по-голям брой компании са изправени пред недостиг на ликвидност, изтъква ръководителят на индустриалната асоциация VDA в интервю, цитирано от Ройтерс.

Десет процента от компаниите-членки на VDA в момента изпитват проблеми с ликвидността, докато друга една трета очакват значителни проблеми през следващите месеци, заявява Хилдегард Мюлер пред Sueddeutsche Zeitung.

В резултат на това половината от нашите членове вече са отменили или отложили планирани инвестиции – а повече от една пета сега се местят в чужбина“, добави Мюлер.

Доставчиците на части усещат най-вече тежестта на високите разходи за енергия. „Преди всичко трябва да намалим данъците, таксите и допълнителните такси“, коментира Мюлер, призовавайки по-специално за намаляване на данъка върху електроенергията.

Германия отбеляза рязко покачване на сметките за енергия от началото на войната в Украйна поради ограничените доставки на газ от Русия, което повиши годишния индекс на производствените цени до рекордните 45,8% през август, припомня агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"