fbpx

Турция обяви 73,5% инфлация, според независими експерти тя е над 160%

Националният статистически институт на Турция обяви 73,5% годишна инфлация за май. Ръстът на потребитеските цени за този месец е 2,98%, съобщава ТАСС.

В същото време обаче по данни на независимата Група за анализи на инфлацията тя е 160,76% за май, като месец по-рано експертите от групата изчислиха 156,86% годишна инфлация за април.

По отделни сектори на стоки и услуги официалният ръст на цените е още по-голям, съобщава TUIK. При транспорта инфлацията е 107%, храните и безалкохолните напитки поскъпват към края на декември с 91%, а ресторантите и местата за хранене – 76 на сто.

Турция преживява най-рязкото нарастване на инфлацията от близо 20 години. Откакто Партията на справедливостта и развитието на Тайип Ердоган дойде на власт през 2002 г., ръководството на страната си постави задачата да намали инфлацията до едноцифрено число, което успя да направи. Преди пандемията най-често успяваха да поддържат тази цифра на минимум, като не й позволяваха да надхвърли много повече от 10%.

От края на миналата година турските власти провеждат т. нар. нова икономическа политика, с акцент върху дедоларизацията. За пети пореден месец Централната банка на страната запазва непроменен процента на седмичните репо аукциони на 14%. В същото време много местни икономисти говорят за необходимостта от повишаване на лихвата на фона на волатилността на финансовите пазари и високата инфлация.

Националната валута – турската лира – започна рязко да поевтинява в началото на май след публикуването на инфлационната статистика за април. Според прогнозите на участниците на пазара бюджетният дефицит на Турция до края на 2022 г. може да възлезе на $34,4 млрд. при предишните очаквания от $27,5 млрд. Финансистите прогнозират 22 млрд. долара бюджетен дефицит за Турция през следващата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"