fbpx

Украйна губи $170 млн. заради блокиран морски износ

Украйна губи 170 милиона долара всеки ден, заради блокирания достъп до морето, а националният капацитет за износ е намален повече от наполовина, заявява премиерът Денис Шмихал, цитиран от Ройтерс.

„Деветдесет милиона тона селскостопанска продукция, която Украйна планираше да изнесе в страни от Азия, Африка и Европа, бяха блокирани“, каза Шмихал в южния пристанищен град Одеса, в рамките на брифинг с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По думите на Шмихал, част от продукцията е била изнесена по шосеен или железопътен транспорт, но някои други резерви са останали в райони под обстрел или са били заловени от Русия.

В същото време Сергей Макогон, генерален директор на оператора на газопреносната система на Украйна, заяви по националната телевизия, че Украйна вече има опция за внос на LNG от Полша, както и от Хърватия и Литва. Достъпът до терминали за втечнен природен е важен за Украйна, за да подпомогне задоволяването на нейните енергийни нужди.

По думите му Украйна е успяла да поправи всички щети по газопреносната си мрежа на териториите, които украинските сили са успели да си възвърнат от руската армия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"