fbpx

Размисли ли Путин за газовите разплащания

Руският президент Владимир Путин създаде междуведомствена работна група за изработване на нови механизми в сферата на валутната регулация и международните разплащания, съобщи ТАСС.

Без да се споменава в прав текст, това вероятно засяга и газовите плащания от така наречените „неприятелски държави“.

В тази връзка разпореждането на Путин указва, че работната група ще трябва да определи процедурата за сетълмент и по-специално да реши въпросите за извършване на операции по търговско финансиране и да разработи необходимите механизми за клиринг на плащанията.

Същото се отнася и за формирането на инфраструктура за разплбащане, включително в руски рубли, с контрагенти от неприятелски страни. Освен това, се казва в текста, сред правомощията на работната група е формирането на позицията на Руската федерация по време на преговорите относно механизмите за международни споразумения.

Припомняме, за момента единствено Унгария от ЕС приема новия механизъм на Москва за плащания на газовите доставки. България и Полша бяха първите членки на ЕС със спряно газоподаване, заради отказ от новите условия за разплащане.

Сред основните задачи на новата работна група е разработването на план за формиране на инфраструктура за разплащания между Руската федерация и партньори от приятелски страни, „включително в руски рубли или национални валути на такива държави“. Структурата също ще трябва да контролира изпълнението на този план.

Групата ще се ръководи от президентския помощник Максим Орешкин. В нея влизат още гуверньорът на руската Централна банка Набиулина, финансовият министър Силуанов и други висши чиновници от изпълнителната власт и агенциите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"