fbpx

1,5 млрд. лева антикризисен пакет обсъждат управляващите

Компенсация за крайните потребители на горива, намален на 9% ДДС за доставките на природен газ, инфлационни добавки както за пенсионери, така и за семейства с деца. Това са антикризисните мерки, обсъдени на снощния коалиционен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев в отсъствието на премиера Петков, който е на посещение в САЩ.

Антикризисният пакет е на стойност 1,5 млрд. лева, съобщи депутатът от „Продължаваме промяната“ Венециа Ангова, цитирана от „Сега“. Обсъжда се отпадане и на акциза на природния газ, за което кабинетът ще поиска дерогация от ЕС.

По повод компенсациите за крайните потребители на горива се предвижда отстъпка при зареждане, за да може да се намалява цената. „Всеки ще я има – определени стотинки за литър до определен лимит на месец„, коментира още Ангова, добавяйки, че тази мярка още се уточнява.

Сред обсъжданите мерки е и нулева ставка на ДДС за хлебопроизводителите, тема коментирана вчера на среща на министъра на икономиката Нинова и представители на бранша.

По повод твърденията на транспортния бранш, че високите цени на превозите ще се отразят и на цените на основните хранителни стоки, зам. регионалният министър Явор Пенчев изтъкна, че разширяването на обсега на толсистемата ще доведе до минимално оскъпяване на превозваните товари. „Според изчисленията 16 хляба ще се оскъпят общо с 1 стотинка. 10 кг сирене – също с 1 ст. Един автобус изминава средно по 200 км на ден и при заети 28 места, около половината му капацитет, то билетът на всеки пътник ще се качи средно с 11 ст.“, посочи той пред БНТ.

Пенчев заяви, че правителството няма да се поддаде на започналите от днес превозвачески протести в големите градове на страната – „Това би било крайно несправедливо. Няма логика от тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много увреждат пътищата. Каквото зависи от нашето министерство, ще бъде направено и отлагане на въвеждането на толсистемата за второкласните пътища няма да има. Все пак решението обаче е на МС. В нашето министерство гледаме прагматично на въпроса“.

Припомняме, сред исканията на превозвачите е отпадане на биокомпонента в цената на горивата и предвижданата тол такса и за второкласните пътища. Протестните им действия започват от днес и ще продължат до 18 май.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"