fbpx

UniCredit търси купувач за руския си бизнес

Италианската банка UniCredit разширява търсенето на купувач за руския си бизнес извън местните инвеститори, тъй като засилва усилията си да напусне страната, съобщава Ройтерс.

UniCredit са водили разговори с местни кандидати, но ескалиращите западни санкции са попречили на тези усилия, което е довело до разширяване на търсенето, за да се включат страни като Китай и Индия, където според информация на Ройтерс може да има купувачи за изгодна сделка.

Акциите на UniCredit се повишавата с повече от 2% в началото на търговията в понеделник.

Руският бизнесмен Владимир Потанин, чиято холдингова компания Интеррос купи руската част на Societe Generale Rosbank, е заявил пред агенция Интерфакс, че е отхвърлил предложението да закупи и местното подразделение на UniCredit.

Инвеститори в Китай, Индия или Турция – страни, които не са подкрепили санкциите срещу Русия – може да се интересуват от активи, чиято цена е намалена от оттеглянето на западни фирми след войната в Украйна.

UniCredit е сред европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, където управлява 14-ия по големина кредитор в страната.

На фона на желанието на UniCredit да излезе от Русия се коментира, че това ще отнеме време, предвид задълженията към персонала и клиентите и желанието да се запази стойността за акционерите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"