fbpx

Великобритания: нито ден от декември не минава без протест

Великобритания отбелязва коледните и новогодишните празници с доста специален Рождественски календар. Всеки ден до Коледа поне една стачка разтърсва страната. Политическите коментатори предричаха още от лятото, че се очаква зима на недоволство, пише RFI*.

Железниците стачкуват цяла седмица. Пощенските служители – в сряда и четвъртък, на 14 и 15 декември, медицинските сестри – в четвъртък, на 15 декември, пише кореспондентът на RFI в Лондон. И този сценарий се повтаря през целия месец декември, с парамедиците, митническия персонал на летищата, служителите от Министерството на земеделието. По-рано през месеца стачкуваха учителите. Нито ден от декември не минава без протест.

Като цяло всички настояват за увеличение на заплатите. Голямата част от тях не са актуализирани от години. Великобритания преживява период на много висока инфлация – над 10%, която се дължи основно на нарастващите цени на енергията, особено под въздействието на руската инвазия в Украйна. Тази цифра кара синдикатите да твърдят, че ако заплатите не бъдат увеличени поне със същия процент, работниците ще загубят част от покупателната си способност.

Има и по-специфични искания. Пощенските служители, например, се противопоставят на реорганизацията на колетната служба, която би ги накарала да работят и в неделя. Болногледачите осъждат влошаването на условията на грижите за пациентите. Накратко, всички искат повече средства за обществените услуги. Преговорите не бележат никакъв напредък, правителството отказва твърде големи увеличения, за да не подхранва инфлацията. А синдикатите отказват всяка оферта, която е със само една цифра.

Най-засегнат е транспортът

Тези стачки, особено в транспортния сектор, силно смущават ежедневието. Според синдиката RMT 40 000 от неговите членове, които работят по ж.п. мрежата Network Rail и четиринадесет железопътни компании, ще се присъединят към протестите, започващи на 13 декември, които ще продължат до събота, както и през четири дни от януари. Служителите по сигурността от Eurostar, граничните полицаи, които проверяват паспортите на летищата, също стачкуват, което принуждава правителството да обмисли използването на военни за извършване на проверките.

По време на стачката някои влакове ще се движат между 7.30 и 18.30 ч., но трафикът ще бъде нулев в някои части на страната, включително в по-голямата част на Шотландия и Уелс. Rail Delivery Group, която обединява железопътните компании, предупреди клиентите си предварително и ги прикани да планират отрано пътуванията си и да пътуват само в случай на абсолютна необходимост.

Засега ежедневието на британците остава поносимо, въпреки че се чувства известна умора. Железничарите започнаха мобилизацията си през юли. И следващата седмица обещава да бъде много сложна. Летищата и гарите ще бъдат парализирани от семейните пътувания. Болниците ще бъдат още по-претъпкани от обикновено, макар че минимално обслужване ще бъде осигурено. Някои синдикални представители бяха наречени от правителството „Гринч“ на името на злодея от едноименния филм, който се опитва да открадне Коледата. „Нямам намерение да развалям Коледата на хората. Правителството е това, което допринася да се съсипе Коледата на хората, защото то предизвика тези стачки, като пречи на компаниите да направят подходящи предложения“, се защити генералният секретар на RMT Мик Линч пред BBC.

Армията в помощ на британците

Започва обучението на войници да поемат работата на санитари в линейките и митнически контрольори на летищата. Но все още не е сигурно, че те ще бъдат използвани. Говорител на премиера подчертава, че това така или иначе няма да е достатъчно, за да се осигури редът. Правителството обаче се подготвя активно и стотици военни със сигурност ще бъдат лишени от коледните празници заради стачките, тъй като армията няма право да стачкува.

Премиерът консерватор Риши Сунак обеща „нови строги закони“ за справяне с последиците от стачките. А в понеделник, 12 декември, министър Оливър Даудън призова без успех синдикатите да „отменят“ стачките и да преговарят с работодателите.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"