fbpx

Кабинетът даде пари на НСИ за нови системи, сървъри и софтуер за адаптация към еврото

НСИ ще получи допълнителни 1 848 000 лева, за да адаптира информационните си системи към еврото, реши правителството на заседанието си днес. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията.

Изтъква се, че въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация. За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни, е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро. Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 броя нови сървъри и софтуер за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"