fbpx

Ясни индикации за свиване на производствената активност в еврозоната

Производствената активност в еврозоната спадна през септември с най-бързия си темп за тази година, тъй като търсенето намаля рязко, въпреки че фабриките намалиха цените си, показва проучване, цитирано от Ройтерс. Спадът е широкообхватен и в Германия, регистрирайки най-ясно изразеното влошаване на производствените условия от 12 месеца насам.

Окончателният индекс на производствените мениджъри по покупки (PMI) на HCOB в еврозоната, съставен от S&P Global, е спаднал до 45,0 през септември, макар и малко над предварителната оценка от 44,8, но далеч от марката 50, разделяща растежа от свиването.

Индексът, измерващ продукцията, която се вписва в съставния PMI, който се очаква да бъде публикуван в четвъртък и който се смята за добър ориентир за икономическото здраве, падна до деветмесечно дъно от 44,9 от 45,8 през август, но изпреварвайки първоначалната оценка от 44,5.

Индустриалното производство в еврозоната вероятно ще спадне с около 1% през третото тримесечие в сравнение с предходното. Тъй като входящите поръчки бързо намаляват, можем да очакваме нов спад в производството до края на годината“, казва Сайръс де ла Рубиа от Hamburg Commercial Bank, цитиран от агенцията.

ЕЦБ ще е доволна да види, че изкупните цени паднаха през септември, особено след три месеца на покачването им. Спадът в цените на петрола и природния газ помогна за намаляване на вложените разходи и компаниите прехвърлиха част от тези спестявания на своите клиенти“, изтъква още де ла Рубия. „Но нека не се успокояваме – тези спадове на цените може да не продължат. С нажежаването на ситуацията в Близкия изток винаги има шанс цените на енергията да скочат отново“, предупреждава той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"