fbpx

Задава се ожесточена конкуренция за не-руски дизел

Руският добив на петрол се очаква да спадне с 1,4 милиона барела на ден през следващата година, след като забраната на Европейския съюз за износ на руски суров петрол по море влезе в сила, съобщава Международната агенция по енергетика, цитирана от Ройтерс.

Решението на ЕС, което цели лишаване на Москва от приходи ще създаде повече несигурност за петролните пазари и ще увеличи натиска върху цените, включително дизела, коментира базираната в Париж енергийна агенция в своя месечен доклад.

Наближаващото ембарго на ЕС върху вноса на руски суров петрол и петролни продукти и забраната за морски услуги ще добавят допълнителен натиск върху глобалните петролни баланси и по-специално върху вече изключително тесните пазари на дизел“, отбелязва МАЕ.

Предложен таван на цените на петрола може да помогне за облекчаване на напрежението, но въпреки това остават безброй несигурности и логистични предизвикателства… обхватът на несигурността никога не е бил толкова голям“, се посочва още в доклада

ЕС ще забрани вноса на руски суров петрол от 5 декември и руски петролни продукти от 5 февруари, принуждавайки един от най-големите производители и износители на петрол в света да търси алтернативни пазари.

Освен това планът на Г-7, насочен като допълнение към ембаргото на ЕС, ще позволи на доставчиците на транспортни услуги да помогнат за износа на руски петрол, но само при наложени ниски цени. Това също е предвидено да влезе в сила на 5 декември.

Това означава, че ЕС ще трябва да замени 1 милион барела дневно суров петрол и 1,1 милиона барела на ден петролни продукти, като дизелът е особено оскъден и скъп, с цени със 70% по-високи спрямо същия период през миналата година, което спомага за стимулиране на глобалната инфлация, коментира МАЕ.

Припомняме, България успя да постигне дерогация по това ембарго и ще можем и след 5 декември да получаваме руски суров петрол по море.

Според агенция пренасочването на глобалните търговски потоци, тъй като Русия се стреми да изнася повече петрол към пазари извън ЕС и тъй като ЕС купува от други източници, може да облекчи този натиск върху доставките на петрол и продукти, но предизвикателство може да се окаже силното търсене на недостигащи петролни танкери.

Конкуренцията за не-руски дизелови доставки ще бъде ожесточена, като страните от ЕС ще трябва да наддават за товари от САЩ, Близкия изток и Индия, като съюзът е далеч от традиционните криенти на тези доставчици“, отбелязва МАЕ.

Прогнозата на агенцията е, че мрачните икономически перспективи ще накарат глобалното потребление на петрол да се свие на годишна база с близо четвърт милион барела на ден през четвъртото тримесечие на 2022 г., като ръстът на търсенето ще се забави до 1,6 милиона барела на ден през 2023 г. от 2,1 милиона барела дневно тази година.

Слабата китайска икономика, енергийната криза в Европа и силният долар оказват влияние върху потреблението, информира МАЕ, но в същото време агенцията повиши леко прогнозата си за нарастване на китайското търсене за следващата година със 100 000 барела на ден до 15,7 милиона барела дневно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"