fbpx

България с 3.2% ръст на БВП, единствено Румъния в ЕС не забавя растежа си

През третото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.2% спрямо третото тримесечие на предходната година и с 0.6% спрямо второто тримесечие на 2022 г. сочат сезонно изгладените данни по експресни оценки на НСИ.

Брутната добавена стойност нараства с 3.4%, а крайното потребление регистрира ръст от 3.0%, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 8.4% през третото тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава със 7.8%, а вносът на стоки и услуги нараства с 5.3%.

Според експресните оценки на БВП причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на крайното потребление с 0.5%.

С изключение на Румъния, всички страни от ЕС, за които има данни, отбелязват забавяне на растежа, за България ръстат на БВП от 3.2% идва след 4.6% за второто тримесечие.

По оценки на Евростат през третото тримесечие на 2022 г. сезонно коригираният БВП се е увеличил с 0,2% както в еврозоната, така и в ЕС, в сравнение с предходното тримесечие.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година БВП нараства с 2,1% в еврозоната и с 2,4% в ЕС през третото тримесечие на 2022 г., след +4,3% както в еврозоната, така и в ЕС през предишното тримесечие.

В САЩ през третото тримесечие БВП се е увеличил с 0,6% спрямо предходното тримесечие (след -0,1% през второто тримесечие на 2022 г.). В сравнение със същото тримесечие на предходната година БВП нараства с 1,8% (след +1,8% през предходното тримесечие).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"