fbpx

Засилване на инвестиционния интерес към „Три морета“

Държавният глава Румен Радев заявява, че засилването на инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването й от политическо говорене към реални действия.

Радев е открил международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“. На конференцията е станало ясно, че Япония, Южна Корея и Катар също се присъединяват към „Три морета“.

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата „Три морета“ създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона, коментира още българският държавен глава, цитиран от прессекретариата на „Дондуков“ 2.

По думите на Радев, бизнесът е ключов участник, а големият потенциал на региона ни се потвърждава от растящия интерес към инициативата от различни държави от цял свят.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заявява още президентът Румен Радев по повод приоритетите на българското председателство на „Три морета“. По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха „Три морета“, която страната ни ще домакинства тази година в София. Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, изтъква Румен Радев, като посочва, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство – свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите.

Необходимо да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации“, заявява Радев, подчертавайки, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Румен Радев отбелязва и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори – САЩ, ЕК и Германия.

От своя страна служебният министър на икономиката Кирил Петков е изтъкнал, че 12-те държави-членки на ЕС, участващи в „Три морета“ представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която, по думите му, има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура.  Това  ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

По думите на Петков, фокусът трябва да бъде именно върху иновациите, дигиталните технологии и стартъпите. В тази връзка, той е споделил, че е провел разговор с изпълнителните директори на Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с молба да насочат усилията си върху малките и средни фирми и да им се даде възможност те да решат кои са секторите, с които искат да се кооперират и да правят бизнес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"