fbpx

Работникът в ЕС трябва да е защитен и от недобросъвестни работодатели, и от безсърдечни бюрократи

Най-важното право на пазара на труда през двадесет и първи век се оказа правото на информация. Правото на лесно достъпна, ясна информация за условията, правата и особено за тяхната преносимост в различните държави-членки.

Това трябва да е и първата задача на Европейския орган по труда (ELA) – да използва силата на съвременните технологии за да осигури на всеки мобилен работник достатъчно ясна информация за правата и задълженията му, на всяка малка фирма – за условията, при които може да осъществява дейността си и да наема работници без да нарушава действащото законодателство, за всеки самонает специалист – за правото на признаване на дипломата и професионалната му квалификация.

Това заявява българският евродепутат Радан Кънев, представяйки пред европарламента доклада си относно въздействието на правилата на ЕС в областта на свободното движение на работници и услуги.

Според Кънев един от уроците, научени по време на пандемията е, че проблемът на слабите лесно се превръща в проблем на силните:

Безпомощността, примерно, на ниско образовани сезонни работници да се справят с бюрократичния хаос от различни правила по време на пандемията, се превърна в рязко покачване на цените на хранителните продукти за всички. Нарушаването на елементарни правила за здравословни условия на труд на ниско платени мобилни работници, се превърна в здравна катастрофа за цели градове и региони. Липсата на ясни и разбираеми правила за презгранична работа и работа от разстояние се отрази тежко на компании, които се смятаха за неуязвими лидери на пазара.

Целта на този доклад, изтъква Кънев, е да насочи погледа на законодателя не към интересите и конфликтите на големите, а към правата и интересите на малките. Да гарантира, че работникът е защитен както от недобросъвестни работодатели, така и от безсърдечни бюрократи. Свободният професионалист и малката фирма ще са защитени от нелоялна конкуренция, но и от ненужни административни прегради.

Това не е толкова трудно, убеден е българският евродепутат. По думите му, не се изискват безкрайни нови регулации и ограничения, а стриктно спазване на съществуващите правила. Но преди всичко – еднаквото им спазване и прилагане от всички европейски държави.

Политиката за трудовата мобилност трябва във всеки един момент да изхожда от интереса на слабия, на малкия, на този, който няма защита в конкретната ситуация, в настоящата конюнктура на пазара на труда. Интересът на отхвърления, на този, който отчаяно търси своя шанс, който иска с труда си, с рисковете, които поема, да даде нов шанс на себе си и на своето семейство. Това е смисълът на свободата на полагане на труд и предоставяне на услуги, подчертава Радан Кънев.

Той е убеден, че ЕС е най-големият и най-богат пазар на света – пазар от половин милиард потребители и милиони малки фирми. И това са най-заможните потребители в света, и трябва да са най-свободните да се развиват фирми в света. Този пазар може да осигури работа на всеки. На него няма и не бива да има място за отхвърлени, за трайно безработни, но и за работещи бедни, за работещи в недостойни и опасни условия, се казва още в доклада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"