fbpx

Започват проверки на Агенцията по вписване и Търговския регистър

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е възложил проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на Дирекция „Българско гражданство“, на Регистъра за особените залози.

Това той обяви на брифинг, представяйки екипа си и приоритетите на правосъдното ведомство.

Стоилов уточни, че целта на проверката е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избегнат нередности, пише „Дневник“.

Сред акцентите на проверките ще са обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години, преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и организираната престъпност. Предвиждат се срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частни съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България. Целта е идентифициране и решаване на проблеми, информира министърът.

Янаки Стоилов определя като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. „То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват“, посочи той.

Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда. „Ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Ще проявяваме нетърпимост към лошите практики. От години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията„, отбеляза още служебният министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"