fbpx

Пивоварите у нас рязко намалили използването на вода и ток в производството

Българските пивовари са постигнали намаление на водата близо три пъти за последните 10 години, като за производството на един хектолитър пиво днес се използват средно между 3 и 4 хектолитра вода. В същото време, пречистването на водите в трите големи пивоварни компании се извършва чрез анаеробни биологични инсталации, с които се  постига 100% третиране и 90% пречистване на производствените води.

Това се казва в съобщение на Съюза на пивоварите.

Изтъква се, че иновациите и модернизирането на производството благоприятства намаляването на въглеродните емисии, редуциране на използваните в производството ресурси. Разделното събиране на отпадъци може да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90%.

Става ясно, че всички генерирани отпадъци в предприятията се събират разделно и непрекъснато се търсят възможности за оползотворяване и рециклиране на всеки отделен отпадък. По данни на Съюза на пивоварите, през миналата година от пуснатите на пазара опаковки от членовете на сдружението са рециклирани приблизително 7 900 тона стъклени бутилки, 1 700 тона PET бутилки и 300 тона хартия. Събрани за рециклиране са и над 2 000 тона опаковки кенове.

Благодарение на инвестициите за енергийна ефективност и оптимизиране на ресурсите с 30 % се намалява използването на електроенергия в производството, като според данни на съюза при производството на един хектолитър пиво при някои от компаниите през 2020 г. се използват само 22 MJ ток. За последните 2 години, в зависимост от въведените зелени иновации, относителните въглеродни емисии на големите пивоварни компании също са намалени средно с 12 – 14%, а с рециклирането на стъклените бирени бутилки са спестени 2 500 тона СО2.

В съобщението се изтъква, че новите проекти на българските пивовари са в пълен синхрон със започналия през 2020 г. нов общ ангажимент на Пивоварите на Европа  за кръгова икономика и устойчивост Brewing green. Независимо от кризата с Covod-19, новаторските инициативи на големите и малките пивоварни в цял свят, включително и в България, стимулират индустрията да възприеме един по-зелен подход към производството, набавянето на суровини и дистрибуцията на бирата, за да постигне до 2030 г. целите на кръговата икономика и устойчивото развитие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"