fbpx

Брюксел готви промени в ЕС – данъчно облагане на предприятията през 21 век

Европейската комисия започва действия с цел промяна на данъчната политика в ЕС. Прието е Съобщение относно данъчното облагане на предприятията през 21-ви век с цел насърчаване на стабилна, ефикасна и справедлива система за данъчно облагане на предприятията в Европейския съюз. В него се излага както дългосрочна, така и краткосрочна визия в подкрепа на възстановяването на Европа от пандемията от COVID-19 и за гарантиране на адекватни публични приходи през следващите години.

Предвижда се първо, до 2023 г. Комисията да представи нова рамка за данъчно облагане на предприятията в ЕС, която ще намали административната тежест, ще премахне данъчните пречки и ще създаде по-благоприятна за бизнеса среда в рамките на единния пазар.

Бизнесът в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите“ (BEFIT) ще осигури единни правила за корпоративно данъчно облагане за ЕС, които ще осигурят по-справедливо разпределение на правата на данъчно облагане между държавите членки. BEFIT ще намали бюрокрацията, ще намали разходите за привеждане в съответствие, ще сведе до минимум възможностите за избягване на данъци, ще подпомогне създаването на работни места в ЕС и ще насърчи инвестициите в единния пазар.

BEFIT ще замени внесеното предложение за обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък, което ще бъде оттеглено. Комисията ще започне по-широко обсъждане на бъдещето на данъчното облагане в ЕС, което ще завърши с провеждането на симпозиум по данъчни въпроси през 2022 г., посветен на „Данъчния микс на ЕС до 2050 г.“

В съобщението се определя и данъчна програма за следващите две години с мерки за насърчаване на продуктивните инвестиции и предприемачеството, които осигуряват по-добра защита на националните приходи и подкрепят двойния екологичен и цифров преход. Това се основава на амбициозната пътна карта, изложена в Плана за действие в областта на данъчното облагане, представен от Комисията миналата лято. Мерките ще включват:

  • Осигуряване на по-голяма публична прозрачност, като се предлага някои големи дружества, извършващи дейност в ЕС, да публикуват своите ефективни данъчни ставки. Ще бъде преодоляна и злоупотребата с фиктивни дружества чрез нови мерки за борба с избягването на данъци;
  • Осигуряване на подкрепа за възстановяването чрез преодоляване на преференциалното данъчно третиране на дълга в настоящото корпоративно данъчно облагане, което третира дълговото финансиране на дружествата по-благоприятно от дяловото финансиране. Настоящото предложение ще има за цел да насърчи дружествата да финансират своите дейности чрез собствен капитал, вместо да прибягват до финансиране с дълг.

Комисията прие и Препоръка относно националното третиране на загубите. С нея държавите членки се приканват да разрешат пренасянето на загуби за предприятията поне към предходната бюджетна година. Това ще бъде от полза за предприятията, които са били рентабилни през годините преди пандемията, като така те ще могат да компенсират загубите си през 2020 и 2021 г. от данъците, платени от тях преди 2020 г. Тази мярка ще бъде от особена полза за МСП.

По думите на комисаря по въпросите на икономиката Паоло Джентилони, е време да преосмислим данъчното облагане в Европа. Тъй като нашите икономики преминават към нов модел на растеж, подкрепен от инструмента NextGenerationEU, данъчните ни системи също трябва да се адаптират към приоритетите на 21-ви век. Подновяването на трансатлантическите отношения предлага възможност за постигане на решителен напредък към данъчна реформа в световен мащаб, изтъква Джентилони.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"