fbpx

Съдът обяви за нищожно разрешението за строежа на „Алепу Вилидж“

Бургаският Административен съд е обявил нищожността на разрешение за строеж на курортен комплекс „Алепу Вилидж“ (станал популярен като „подпорната стена“). Това съобщиха от прокуратурата, чийто протест доведе до съдебното решение.

С акта на съда се обявява нищожността на разрешението за строеж, издадено от главен архитект на община Созопол, в полза на „Алепу Вилидж“ АД за строеж: курортен комплекс „Алепу Вилидж“ (етапно строителство); Първи етап – „укрепване на свлачище „Алепу Вилидж“; Втори етап – „курортен комплекс“.
Съдът е приел позицията на прокуратурата и на свой ред е стигнал до изводa, че разрешението е „издадено при особено съществено противоречие с материалните разпоредби на закона, при липса на материални предпоставки, чието наличие е задължително, като юридически факт, обуславящ издаването му“.

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза.

Информацията сочи, че част от инвестиционните проекти, изброени в Заявление до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респективно не са подадени от лице, имащо качеството на възложител по смисъла на чл.161, ал.1 от ЗУТ, а изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към Заявлението до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на „Алепу Вилидж“ АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на  разрешението за строеж. По повод на това окръжната прокуратура ще сезира компетентната прокуратура.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"