fbpx

Спад на регистрациите на нови фирми у нас в края на 2021-ва

През четвъртото тримесечие на 2021 г. регистрациите на нови фирми в ЕС са се увеличили с 1,6% в сравнение с предходното тримесечие. От друга страна, обявените фалити намаляват с 0,7%, сочат данни на Евростат.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. броят на регистрираните фирми е с 6% по-висок в сравнение със същия период на 2019 г., преди ковид кризата, докато броят на обявените фалити намалява с 23% за същия период.

Най-голямо увеличение на регистрациите на нови фирми през четвъртото тримесечие се наблюдава в Полша (+9,4 %), Естония (+6,6 %) и Италия (+6,4 %). Най-голямо намаление има в Ирландия (-30,8 %), Словакия (-5,5 %) и България (-3,8 %). У нас третото тримесечие е с положителен знак относно регистрациите на нови фирми (1.6% ръст спрямо второ тримесечие).

Относно обявените фалити, най-голямо намаление на фалитите е установено в Румъния (-26,2 %), Естония (-12,7 %) и Испания (-10,4 %). Най-голямо увеличение на обявите за фалит се наблюдава в Дания (+37,8 %), Унгария (+24,7 %) и Холандия (+22,5 %).

България е с 6.4% ръст на фалитите спрямо третото тримесечие, когато обаче имаме намаление с 9.9% спрямо вторите три месеца на годината.

В края на четвъртото тримесечие на 2021 г. в ЕС има значително повече регистрации на бизнеси, отколкото преди кризата с COVID в областта на информацията и комуникацията и транспорта. От друга страна, в услугите за настаняване и хранене са регистрирани значително по-малко бизнеси, отколкото през 2019 г. и преди.

Освен това в края на четвъртото тримесечие на 2021 г. има по-малко обявявания в несъстоятелност във всички сектори на икономиката, сравнено със същото тримесечие на 2019 г. Най-големи спадове са регистрирани в информацията и комуникациите, индустрията и търговията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"