fbpx

Русия е готова да увеличи газовите доставки за Италия

Президентът Владимир Путин е съобщил на Италия, че Русия е готова да увеличи доставките на газ за страната, ако е необходимо, информира руският посланик в Рим Сергей Разов, цитиран от Euractiv.bg. Той говори по време на руско-италиански бизнес форум в Милано.

Посланикът е добавил, че Путин е поканил италианския премиер Марио Драги да посети Москва, тъй като Русия оценява „умерената позиция“ на Италия по отношение на кризата с Украйна.

По време на посещението си в Москва италианският външен министър Луиджи ди Майо изтъква, че Италия приветства поканата. „Ние координираме датите за среща възможно най-скоро“, каза Ди Майо пред репортери.

По отношение на газа Русия спазва договорните си задължения и е готова да предостави допълнителни количества, ако са необходими“, обяснява още дипломатът.

Италия доставя около 40% от своя газ от Русия. Държавно контролираната енергийна група Eni има стратегически дългосрочни договори за газ с Русия и споразумения с петролната компания Роснефт.

Обръща се внимание на факта, че Драги е сред лидерите на ЕС, които не са посетили Киев в знак на подкрепа.

Припомня се, че руският президент се обърна към висши ръководители на италиански компании на виртуална среща на 26 януари, въпреки съпротивата на Рим срещу участието им във форума заради ескалиращото напрежение около Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"