fbpx

ББР обяви кредитна програма за покриване на сметки за ток

Българската банка за развитие представи нова програма за подпомагане на микро, малки и средни предприятия. Става въпрос за предоставяне на необезпечени кредити за покриване на сметки за ток.

На брифинга с участието на министъра на иновациите Даниел Лорер бе съобщено, че програмата е в обем на 20 млн. лева, който може да бъде увеличен, ако се види, че работи добре.

Кредитите могат да варират от 20 хил. до 200 хиляди лева със срок за връщане 12 месеца. С тях фирмите ще имат възможност да покрият до четири фактури по избор за 2022 година, в зависимост от това, кои месеци са им важни.

Програмата цели подпомагане на фирми, чиито сметки за ток са над 5% от оперативните им разходи и до 20% от приходите. Могат да кандидатстват всички микро, малки и средни предприятия, без такива, които произвеждат електроенергия и тези, които се занимават с добиване на криптовалути.

Лихвата за кандидатите с добри кредитни досиета ще е 3,5%, а за тези с лоши – 4 процента, което според ББР са добри нива, предвид факта, че кредитите са необезпечени.

Тази програма няма да се припокрива с държавното компенсиране на сметките за ток, ще финансира плащането на остатъка след компенсацията – до 75% от нетната стойност на фактурата.

От финансирането не могат да се възползват компании с неплатени данъци и задължителни осигурителни вноски, както и фирми в несъстоятелност и състояние на неплатежоспособност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"