fbpx

Най-голямата въглищна ТЕЦ в Австралия затваря 7 години предсрочно

В Австралия предприятията вървят с по-бързи стъпки по пътя на енергийния преход от правителството. Днес електроенергийната компания обяви, че смята да затвори 7 години по-рано от предвиденото най-голямата електроцентрала на въглища в момент, когато възобновяемата енергия заема все по-голям дял в енергийния микс на страната, съобщава RFI.

Най-голямата електроцентрала на въглища в Австралия, едно от предприятията с най-големи емисии на парникови газове, се готви да излезе предсрочно в пенсия. Собственикът ѝ Origin Energy предвижда затварянето ѝ през 2025 г.

Според Origin Energy използването на въглищата, които са най-замърсяващият енергоизточник на планетата, ще става все по-малко рентабилно. Компанията очаква бързо увеличаване на мощността на централите, които работят с възобновяеми източници.

Това е парадоксът на Австралия, в която на човек от населението се падат 3 пъти повече емисии на парникови гадове, отколкото в страните от Г20, но която в същото време развива с неистови темпове слънчева, вятърна и водна енергия.

Производството на слънчева енергия се увеличи с повече от 40% през последната година и повече от 20% от домовете вече разполагат с фотоволтаични панели.

Макар че въглищата остават основният източник за производство на електроенергия в Австралия, делът на възобновяемите източници постави нов рекорд през последното тримесечие на 2021 г. като достигна 35% от енергийния микс на страната. Според Origin Energy този дял ще нараства непрекъснато, защото всички останали производители на електроенергия в Австралия планират да затворят няколко години по-рано последните си действащи централи на въглища.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"