fbpx

Високите цени на газа се запазват през цялата година и в началото на 2023-та

През настоящата година ценита на газа в Европа едва ли ще спаднат, като се очаква стойността им да бъде на равнището 800 долара за 1000 кубически метра, коментира пред „Новости“ старшият консултант на VYGON Consultant Екатерина Колбикова.

Данните на лондонската борса ICE сочат, че цените на газовите фючърси за доставка както през март, така и през първото тримесечие на следващата година са на едно равнище – съответно 835 и 820 долара на приключилата търговия в петък.

Ограниченото увеличение на средногодишните производствени мощности, заедно с високите заявки за газ в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион могат да предизвикат развитие на дефицити. Това ще засили конкуренцията и би стимулирало ръста на европейските спотови цени, коментира още експертът.

Цените на газ в Европа от началото на януари демонстрират силна волатилност. След достигането през първия месец на средни нива от 955 долара, котировките леко спаднаха и през първите две седмици на февруари търговията бе в диапазона 850-990 долара, на 14 февруари обаче рязко скочиха над 1000 долара, а на 15 февруари – за първи път от месец и половина – на фона на отслабване на геополитическите опасения паднаха под 800 долара.

Като цяло отоплителният сезон в Европа завършва и потреблението на газ ще намалее. В същото време европейските газови хранилища са запълнени на минимални нива. На 17 февруари те са 32%, което е 12.5 на сто по–ниско от средните показатели за тази дата от предходните пет години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"