fbpx

Чехия е в процедура по изграждане на нов ядрен блок

Чешкото правителство е готово да обяви през следващите седмици обществена поръчка за изграждане на нов блок на атомната централа „Дуковани“. Това е съобщил премиерът Петер Фиала в тв интервю, пише „Дневник“ по информация на Ройтерс.

Припомня се, че миналата година кабинетът на Андрей Бабиш е изпратил въпросници на трима потенциални кандидати – американската компания „Уестингхаус“, френската EDF и южнокорейската KHNP, след като кандидатите от Китай и Русия са изключени поради съображения за сигурност.

По думите на Фиала въз основа на тръжните планове, изпълнител за новия блок в АЕЦ „Дуковани“ може да бъде избран до 2024 г. и да бъдат получени разрешителни за строеж до 2029 г. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация до 2036 г.

Ядрената енергия представлява 40% от енергийния микс на Чехия. Новото звено е предназначено да замени съоръженията, които трябва да бъдат извадени от експлоатация през следващите десетилетия.

Критиците обаче казват, че цената на реактора ще бъде по-висока от очакваната. Проектът ще бъде подкрепен с безлихвани държавни заеми, както и с гарантирани от държавата покупки на електроенергия на печалба за ЧЕЗ, която е 70% собственост на държавата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"