fbpx

Фирми доброволно връщат неправомерно взети ковид помощи

Национална агенция за приходите извършва проверки на 761 фирми от бранш туризъм и ресторантьорство, получили финансова помощ по първа и втора фази на програма „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“. Те са селектирани на база оценка на риска сред общо 5 210 подпомогнати дружества, развиващи дейност в двата сектора, а получената от тях финансова помощ в рамките на първите две фази е на стойност над 35 860 000 лв., уточняват от приходната агенция.

В хода на контролните действия 33 от фирмите доброволно са възстановили получените средства, за над 100 от проверяваните не са открити нарушения, при останалите дружества проверките продължават. Те целят да установят дали са спазени всички изисквания и условия за получаване на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в пълен размер и изразходвани по предназначение.

Общо 56 от проверяваните фирми не са подали отчет за изпълнената дейност, описание на извършените разходи и декларация за липса на друго публично финансиране. След изтичане на срока за отчитане по фаза 1 и 2 НАП направи 3 информационни кампании като подпомогнатите дружества бяха информирани, че ако не подадат отчет и декларация за липса на друго публично финансиране, разходите няма да бъдат верифицирани и ще се наложи да възстановят получената помощ ведно с лихвите.

Преди старта на проверките, фирмите са уведомени от НАП за възможността, в случай че сами установят грешки или несъответствия, довели до неправомерно получаване на подпомагане, както и ако не са успели да усвоят цялата сума, да я върнат, без да чакат да им бъде съставен акт за това. Подробности и възможностите за възстановяване на получената помощ са достъпни в специализираната рубрика за подкрепа с оборотен капитал в сайта на НАП „Възстановяване на получени средства по програма „Подкрепа с оборотен капитал за МСП.

Дружествата, подлежащи на проверка, са получили и уведомление за това и чрез комуникация в Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България 2020 (ИСУН-2020). От НАП периодично напомняха на фирмите, които са получили подпомагане, да следят системата, за да са сигурни, че не са пропуснали информация и документи, свързани с проверката и да прегледат още веднъж документите и отчетите си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"