fbpx

Газпром спря захранването на най-голямото германско хранилище

„Газпром“ спря захранването на най-голямото германско газово хранилище Reden, съобщава EurAsiaDaily позовавайки се на Gazprom Germania, оператор на подземното хранилище Astora, цитирани от „Новости“.

Според Аstora сутринта на 1 април всички операции със суровини в Reden са спрели. Преди това хранилището регулярно е поемало и доставяло газ към германската газопреносна система. Активните запаси на 4 април възлизат на 21 милиона кубически метра на ден.

На 31 март групата на Газпром прекрати участието си в Gazprom Germania GmbH и всичките й активи. В навечерието министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек е заявил, че компанията до 30 септември е под временния контрол на Федералната мрежова агенция. По думите му „Газпром“ се е оттеглил от германската дъщерна компания без одобрението на германското правителство, нарушавайки закона за външната търговия.

Gazprom Germania GmbH е дъщерно дружество на Gazprom Export (част от Gazprom). Компанията продава гориво и има мрежа от бензиностанции в Германия. Тази немска компания притежава Gazprom Marketing & Trading, Wingas и няколко други компании в Германия, Великобритания, Швейцария и Чехия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"