fbpx

Хърватската мобилизация за еврозоната впечатли Пеканов

След двудневното си посещения в Хърватия вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че хърватските граждани, бизнесът и институциите искат да бъдат част от сърцето на Европа и виждат предстоящото приемане на еврото в страната като механизъм това да се гарантира.

Реакцията на подготовката за влизането в еврозоната на 1 януари догодина е основно положителна, което е резултат и от успешната координация на процеса от всички институции, изтъква още Пеканов.

Припомняме, Хърватия, която стана член на ЕС много след България, ще приеме еврото на 1 януари 2023 година. „Българската дата“ е година по-късно, макар настроенията у нас не са еднозначни. А пък някои партии от последния парламент, най-вече ИТН като част от управленската коалиция, демонстрираха поведение и послания, които по никакъв начин не спомогнаха за ускоряване на процеса.

По думите на Пеканов институциите в Хърватия са работили в пълен синхрон, координирали са успешно процеса и са информирали обществото какво и кога ще се случва по време на тази важна трансформация. По този начин Хърватия може да използва в най-голяма степен позитивите от приемането на общата европейска валута – покачването на доверието в страната, повишаването на кредитния рейтинг и по-близката и тясна координация с европейските институции, включително по линия на банковия надзор и финансовата стабилност, коментира още служебният вицепремиер.

Екипът му, както и представители на Министерството на финансите и Българската народна банка са провели срещи с министър-председателя Андрей Пленкович, с министъра на финансите Марко Приморац, със заместник-управителя на Хърватската народна банка Михаел Фауленд, народни представители от Хърватския събор, министъра на регионалното развитие и еврофондовете Наташа Трамишак, с ръководителя на представителството на Европейската комисия в страната Огнян Златев, както и с граждани и представители на бизнеса.

„Българските институции имаха възможност да обменят опит и да научат повече за всички институционални защитни механизми, които са приложени в Хърватия – от двойното показване на цените навсякъде, през административните способи за сигнализиране при неправомерни действия в отделни търговски обекти, до процеса на обмяна на старата валута в евро в бъдеще“, разказва още Пеканов.

По време на срещите си с хърватската централна банка е разговаряно за техническите детайли по подготовка за приемане на общата валута – получена е полезна информация за превалутирането, информационните системи и възможностите за безплатна обмяна от старата в новата валута в търговски банки и пощи, както и за начините по които гражданите и бизнеса могат да сигнализират за неправомерни практики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"