fbpx

Джанет Йелън сравни крипто сътресенията с краха на Lehman Brothers

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че неотдавнашните сътресения на пазара на криптовалути не са се разпространили в банковия сектор, но тя остава скептична по отношение на индустрията и вярва, че се нуждае от адекватно регулиране, съобщава Ройтерс.

По думите на Йелън е важно да се гарантира, че криптоактивите имат адекватна защита на клиентите. „Бях скептична и оставам доста скептична“, изтъква тя, цитирана от агенцията.

Финансовият министър добавя, че е важно да останем отворени към финансовите иновации, особено ако те могат да намалят разходите за трансгранични транзакции и да помогнат за подобряване на финансовото включване, но това не е целта на последните развития.

Мисля, че всичко, което преживяхме през последните няколко седмици, но и по-рано, казва, че това е индустрия, която наистина трябва да има адекватна регулация. А тя не е“, подчелтава Йелън.

Борсата за криптовалута FTX, която обяви фалит в Делауеър на 11 ноември, заяви, че дължи на своите 50 най-големи кредитори близо 3,1 милиарда долара. Този крипто взрив постави около 1 милион клиенти и други инвеститори пред тотални загуби за милиарди долари.

Йелън сподели, че Съединените щати са участвали в дискусии със съюзници относно регулирането на криптовалутите и Министерството на финансите също е разработило редица доклади, очертаващи „значителни“ опасения.

Един ключов приоритет, по думите й, ще бъде да се осигури защита на клиентските активи и отделяне на тези активи, за да се предотвратят проблеми като тези, наблюдавани при FTX.

Криптовалутната криза представлява „Lehman moment“ за сектора, отбелязва Йелън, имайки предвид фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през 2008 г., който предизвика огромен срив на фондовия пазар и доведе до необходимостта правителството на САЩ да спасява финансови играчи със 700 милиарда долара.

Добрата част от експлозията е, че не се е разпространила в банковия сектор. Банковите регулатори са много внимателни по отношение на крипто“, заявява още финансовият министър на САЩ.

Но сравнявайки случилото се с краха на Lehman Brothers, Йелън предупреждава, че „това е Lehman moment в рамките на криптовалутата, а криптовалутата е достатъчно голяма, за да имаме значителни щети с инвеститорите“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"