fbpx

Защо цената на американския газ предизвиква гнева на европейците?

Печелят ли САЩ от войната на Русия в Украйна на гърба на европейците? Такова подозрение изразяват политическите лидери на стария континент. Те са силно възмутени от цената на американския газ, пише RFI.

Американският газ е евтин, но втечненият природен газ пристига в Европа на прекомерно висока цена. Европейският съюз обаче има голяма нужда от него, за да компенсира частично доставките, които преди това се правеха от Русия. При добива му от земните недра, американският газ струва около 6 долара за британска топлинна единица (MBtu)*. След това той трябва да бъде втечнен, транспортиран и продаден в Европа.

След като всички тези операции са извършени, цената му достига 37 долара. Това е астрономическа цена, оплаква се Робърт Хабек, германският министър на икономиката. Същото определение дава и френският му колега Бруно Льо Мер. Президентът Макрон, който в момента е на посещение във Вашингтон, без съмнение е засегнал темата в разговорите си с Джо Байдън с надеждата да се намерят допирни точки, защото той също смята, че това не е приятелска цена.

Американците се оправдават с липсата на руски газ

САЩ отхвърлят това обвинение и изрично подчертават, че европейците са били много неблагоразумни да разчитат само на евтиния газ, доставян от Газпром. Те са могли да диверсифицират своите доставки и да използват за производството на електроенергия други енергии, като атомната, например. Този камък е хвърлен в градината на Германия, която се отказа от ядрената си енергетика.

Тези спорове за цената на втечнения газ показват преди всичко нарастващата нервност на европейците. Те изживяват тежка енергийна криза, докато Съединените щати, напротив, могат да действат от позиция на силата в тази област. Най-големият производител на петрол в света самозадоволява нуждите си от черно злато и изнася част от газа си. Количествата са се удвоили през тази година, което прави Съединените щати най-големият износител на втечнен газ, докато през миналата година беше едва на трето място, след Австралия и Катар.

Американските подземни недра крият изобилна и евтина енергия

Това важи особено за газа, чиято цена, за разлика от петрола, е фиксирана за континентален пазар. В Съединените щати в момента той е четири пъти по-евтин, отколкото в Европа, благодарение на свръхексплоатираните шисти. Това е решаващо конкурентно предимство за енергоемки дейности. И то е толкова голямо, че европейските компании предпочитат занапред да инвестират в нови предприятия, но… американски!

Именно така решиха да направят от белгийската химическа компания Solvay. Шведската Northvolt, която се готви да построи огромен завод за производство на батерии в Германия, в крайна сметка може да избере място отвъд Атлантика. Особено, след като през лятото беше приет Законът за намаляване на инфлацията (IRA), американската програма за борба с инфлацията. Според неговите текстове, всички проекти, свързани с енергийния преход, ще се ползват след януари с щедри субсидии.

Изтощена от енергийната криза, която вече принуди част от промишлените предприятия да намалят производството си, Европа се опасява от масова деиндустриализация. Президентът Макрон се опита да запознае американските парламентаристи с опасенията на 27-те, като изрази съжалението си от агресивността на този антиинфлационен план спрямо европейците.

Какви са начините да се предотврати този спад?

Европа може да почерпи вдъхновение от американския модел със Закон за купуване на европейското, който да облагодетелства местните компании. Идеята вече беше издигната от Франция и големите компании застанаха зад нея, но не и Германия. Тя се опасява от ответни мерки, които биха засегнали нейния износ. В страната обаче темата предизвиква горещи дискусии, тъй като 20% от малките и средните предприятия, които формират основата на германската икономика, заявяват, че мечтаят да инвестират другаде, където енергията е по-евтина и държавата предоставя по-щедри субсидии. Това, разбира се, са САЩ.

* Британската топлинна единица е единица за топлина; тя се определя като количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на един фунт вода с един градус по Фаренхайт. Той също е част от обичайните единици на Съединените щати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"