fbpx

Петролът падна под $86 за барел

Цените на петрола се понижиха във вторник, след като правителството на САЩ заяви, че ще пусне повече суров петрол от стратегическия си петролен резерв, докато търговците очакват данните за инфлацията в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на суровия сорт брент паднаха с 80 цента, или 0,9%, до 85,81 долара за барел до 10:03 GMT, докато фючърсите на суровия петрол в САЩ паднаха с 1,05 долара, или 1,3%, до 79,09 долара за барел. И двата показателя са на път за най-големия си дневен процентен спад от 3 февруари насам.

Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че ще продаде 26 милиона барела петрол от резерва, който вече е на най-ниското си ниво от 1983 г. насам. Ведомството обмисляше да отмени продажбата за фискалната 2023 година, след като миналата година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продаде рекордните 180 милиона барела от резерва. Но това би изисквало Конгресът да предприеме действия за промяна на мандата, коментира агенцията.

Опасенията за доставките също намаляха, след като Администрацията за енергийна информация заяви, че очаква рекордно производство през март от седемте най-големи шистови басейна в САЩ.

В същото време износът на суров петрол е възобновен в ключовото турско пристанище Джейхан след опустошително земетресение, което разтърси региона.

Проучване на Reuters показва, че мнозинството от икономистите очакват Федералният резерв на САЩ да повиши лихвените проценти поне още два пъти през следващите месеци. По-високата инфлация и последващите повишения на лихвените проценти може да натежат върху рисковите активи като петрола.

Предстоящото цунами от данни ще повлияе значително на непосредствения апетит за риск, но по-широката перспектива не се е променила: инфлацията в крайна сметка ще бъде победена“, казва анализаторът на PVM Тамас Варга.

Втората половина на годината трябва да донесе със себе си стегнат петролен баланс, значително подпомогнат от съживяването на китайския растеж“, изтъква още Варга, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"