fbpx

Горивата няма да достигнат 3 лева за литър, сигурни от бранша

През есента ще има повече яснота относно цените на петрола и съответно на горивата, коментира пред бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, пише „Дневник“. Той обяснява постоянното леко поскъпване на горивата в последния месец със забавеното вдигане на цените, в очакване на поевтиняване на суровината. Това обаче така и не се случва.

Той отбелязва, че горивата в България остават най-ниските в Европа, като спрямо Гърция са с около 1 лев по-достъпни, а в Румъния са с 10-19 стотинки по-високи.

При сегашните цени на петрола цените на горивата няма да минат психологическата граница от 3 лв за литър„, прогнозира Бенчев. По повод фактът, че има населени места, където тази стойност е премината, той коментира, че това е възможно ако съответното населено място е далече от петролни бази, освен това нямало пречка всеки собственик на бензиностанция да си формира своя цена.

За поскъпването на дизела с 27 стотинки за месец, той отбелязва, че пазарът е динамичен, а от началото на отоплителния сезон и развитието на икономиката на ЕС, зависи неговата бъдеща стойност.

Припомняме, в момента фючърсите на петрола марка Brent се колебаят, като от една страна условия за ръст има заради намаленото производство от ОПЕК+, а от друга лошата икономическа ситуация в Китай задържа цените. Тази сутрин Brent се е покачил с минималните 0,2% до малко над 84 долара за барел.

В отговор на въпрос, Бенчев каза, че ако „Лукойл“ спре са преработва руски петрол, каквото намерение в управляващите има, цената на литър гориво ще се повиши с 20 ст. Най-лошият вариант е „Лукойл“ да спре работа, което означавало недостиг на горива и неясно колко висока цена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"