fbpx

Унгария призна зависимостта си от руския газ по Турски поток през България и Сърбия

Унгария не вижда възможност за внос на природен газ без Турция, през чиято територия минава газопроводът „Турски поток“, използван за доставки на руско гориво за Европа. Това e заяви. министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто след преговори в Анкара с турския си колега Хакан Фидан, цитирани от ТАСС.

Припомняме, продължението на Турски поток през България – Балкански поток, също се явява ключов маршрут, по който руският природен газ стига до Сърбия, Австрия и Унгария.

Доставките на природен газ са невъзможни за нас без Турция. Турция в това отношение е нашият най-надежден и предвидим транзитен партньор„, заявява Сиярто.

Унгария все още получава по-голямата част от газа си от Русия. През септември 2021 г. унгарската компания MVM сключи два дългосрочни договора с Газпром, които предвиждаха доставка на общо 4,5 милиарда кубически метра. газ годишно по тръбопроводи, положени през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Тъй като използването на газопровода „Северен поток“ беше спряно, през октомври 2022 г. беше постигнато споразумение за увеличаване на доставките на руски газ по южния маршрут – „Турски поток“ и разклонението му през България и Сърбия. През 2022 г. 4,8 милиарда кубически метра са дошли в Унгария по този маршрут. През 2023 г. тази цифра се увеличи до 5,6 милиарда кубически метра. м., обяснява ТАСС.

В същото време правителството на Унгария продължава политиката си за диверсификация на енергийните източници и доставки, но уверява, че няма намерение да се откаже от дългосрочни договори с доказани и надеждни партньори, включително руския Газпром.

По време на посещението си в Анкара Сиярто е обявил, че страните са постигнали окончателно споразумение за доставката на 275 милиона кубически метра природен газ, която ще започне през второто тримесечие на тази година. По думите му договорът за закупуване на газ е финализиран и ще бъде подписан от унгарската енергийна компания MVM и турската Botas.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"