fbpx

Руската търговия и трудният завой на изток

Западните санкции засегнаха значително износа на стоки от Русия към Европа през миналата година. Той отбелязва спад от почти 70%. Независимо от това, Кремъл успя добре да се реорганизира, като се обърна към Азия, и най-вече към Китай, който се превърна в негов основен търговски партньор, пише latribune.fr.

Руската икономика продължава своето преконфигуриране на фона на икономическите санкции, предизвикани от нейната инвазия в Украйна преди почти две години. Според руските митници, цитирани от държавната информационна агенция Интерфакс, Русия, през 2023 г., е претърпяла рязък спад в износа си за Европа, като същевременно продължава преориентирането си към азиатските пазари.

Така например износът на стоки от Русия за Стария континент през миналата година е спаднал с 68%, до 78,8 млрд. евро. Като цяло руският износ е намалял с 28,3% спрямо 2022 г., според митническите служби на страната. Това показва, според експертите, че Русия се сблъсква с постоянни трудности при замяната на старите европейски партньори с нови клиенти преимно в Азия, но също и в Африка и Южна Америка.

Руският търговски баланс достигна 130 милиарда евро, което е спад с почти 60% в сравнение с 2022 г., когато руското нападение в Украйна предизвика взрив на световните цени на енергоносителите, жизненоважна финансова манна за Москва. Трябва да отбележим, че тези цифри са частични, тъй като, след началото на настъплението в Украйна, руските митници престанаха да публикуват множество данни и по-специално точното разпределение на търговските потоци по страни.

Китай се превърна в най-големият търговски партньор на Русия

Белег за тези протичащи промени е увеличаването през миналата година на руския износ за Азия с 5,6% (до 284 милиарда евро), докато вносът от азиатския континент се е увеличил с 29,2% (до 174 милиарда евро), отново според руските митници.

Китай се превърна в основния икономически партньор на Москва, като търговският стокообмен между двете страни през 2023 г. надхвърли 220 милиарда евро, което е рекордно ниво, по данни от януари на китайските митнически служби. За първи път в историята количеството юани, държани в руските банки в края на 2023 г., надхвърли това на доларите, според Руската централна банка.

Руската икономика не се срина

Руската икономика не се  срина, въпреки прогнозите на западните лидери и анализатори. Според последните данни на руския статистическия институт Росстат, след спад от 1,2% през миналата година, руският брутен вътрешен продукт дори отбеляза растеж от 3,6%. И въпреки увеличението на федералните разходи (свързано отчасти с военните усилия), публичният дефицит беше задържан в рамките на 1,9% от БВП, според руското министерство на финансите.

Припомняме, че в резултат на тежките западни санкции от края на февруари 2022 г., европейският пазар частично се затвори пред руската икономика. Мерките засегнаха основно износа на природен газ и петрол, който е от решаващо значение за печалбите на Русия.

За да се възстанови от този удар, Кремъл до голяма степен пренасочи износа си на въглеводороди към много други страни, основно към Китай и Индия. И това стана въпреки че множество руски банки и финансови институции бяха отрязани от международната банкова система SWIFT, което затруднява паричните преводи от Русия в чужбина.

Отбраната е новият двигател на руската икономика

Руската икономика сега се тегли основно от един сектор, който стана приоритетен: отбранителната промишленост. Военните поръчки се увеличават и засилват вътрешното търсене. И има опасност тази зависимост от инвестициите, свързани с армията, да се увеличи още повече през 2024 г. Разходите на правителството за отбрана скочиха със 70%, което представлява около 30% от общите федерални разходи и 6% от БВП. Това е ниво недостигано в съвременната руска история.

Икономическата активност в Русия също се движи и от нарастващата реална работна заплата. Това е резултат от необходимостта да се привлекат работници в секторите, засегнати от недостига на работна ръка. Повече от половин милион руснаци са привлечени след 2022 г. в отбранителната индустрия, по думите на президента Владимир Путин. Тази цифра илюстрира размаха на военните усилия, които правят властите в подкрепа на нападението в Украйна, въпреки значителните човешки и икономически разходи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"