fbpx

Може и да успеем през 2025-та за еврозоната

Искам членството в еврозоната да се осъществи, тай като ползите са толкова важни за България и Европа, че работата трябва да се увенчае с успех. Това коментира, цитиран от БТА, председателят на Еврогрупата Паскал Донахю по време на визитата си в София, изтъквайки, че въпросът е не дали, а кога България ще влезе в еврозоната, като изрази увереността си, че това ще се случи през 2025 година.

По думите му той е в София, в ролята си на председател на Еврогрупата, за да пропагандира стойността на еврото и да признае отличната работа, извършена от България по пътя ѝ към присъединяване към еврозоната.

Искам да опиша опита на Ирландия като член на еврозоната и да призная колко е важна работата през 2024 година за българското присъединяване„, изтъква Донахю. „Дългата ирландска история е история на страна, чието икономическо развитие беше под потенциала на икономиката и това предизвикваше емиграция от нея. Това се променя от 90-те години насетне. Първо, защото Ирландия се присъедини към еврозоната„, отбелязва той.

Донахю посочи голямата стойност, която играе еврото, когато се вземат решенията и се очертава пътя на публичните финанси. Той изтъкна участието на българските министър на финансите и гуверньор на централната банка в процеса на вземане на решения и в дискусиите в еврозоната. Председателят на Еврогрупата посочи и удобството за пътуващите от и към България.

От своя страна финансовият министър Асен Василев коментира, че инфлацията спада доста бързо, (3,3 процента за февруари), което е под под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната. Той припомяи, че по принцип инфлацията се гледа 12 месеца назад. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, отбелязва министърът.

Той припомня, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"