fbpx

Петролът стигна $88 за барел, прогнозират поскъпване до $90

Цените на петрола се повишиха във вторник, подкрепени от признаци, че търсенето може да се подобри в Китай и САЩ, които са най-големите потребители на петрол в света, както и поради нарастващите опасения за разширяващ се конфликт в Близкия изток, който може да повлияе на доставките от региона.

Фючърсите на Brent с доставка през юни се повишиха тази сутрин с 58 цента до 88 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за май се повишиха с 58 цента до 84,29 долара за барел, след като достигнаха най-високото ниво на затваряне за преден месечен договор от 27 октомври на предишната сесия, съобщава Ройтерс.

Възходящите катализатори за цените на петрола продължават да се натрупват, като по-силните от очакваното икономически условия в Китай и САЩ предлагат по-оптимистична перспектива за търсенето, докато геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да се нагрява с намесата на Иран“, сочат коментари на експерти, цитирани от агенцията.

Производствената активност през март в Китай се е разширила за първи път от шест месеца, а в САЩ за първи път от година и половина, което трябва да доведе до нарастващо търсене на петрол тази година. Китай е най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител, докато САЩ са най-големият потребител.

Очаква се ОПЕК и нейните съюзници – ОПЕК+, да проведат онлайн среща на своя Съвместен министерски мониторингов комитет в сряда, за да прегледат пазара и изпълнението на съкращенията на добива от страна на членовете. Предполага се, че членовете ще запазят текущата си политика за доставки, като призовават за доброволно намаляване на добива с 2,2 милиона барела на ден (bpd) до края на второто тримесечие.

Добивът на ОПЕК спадна през март с 50 000 барела на ден, което показва, че доброволните съкращения имат някакъв ефект.

Според експерти по-високата дисциплина в съкращенията на производството от членовете на ОПЕК+ се усеща, като „пазарът също така взема предвид по-големи съкращения на производството от Русия през следващите 3 месеца. Наблюсателите са на мнение, че в комбинация с постоянните геополитически рискови събития, включително неотдавнашната атака срещу иранското посолство в Сирия, това може да повиши цените на петрола до 90 щатски долара/барел в близко бъдеще.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"