fbpx

Започват да текат срокове по процеса на увеличаване капацитета на газовата връзка с Гърция

ICGB стартира обвързващата фаза на процеса на увеличаване на капацитета на газовия интерконектор Гърция-България, съобщават от компанията.

Операторът на газовата връзка кани всички заинтересовани страни да подадат своите документи за регистрация до 24 юни 2024 г. и обвързващи оферти в прозореца за подаване на такива между 2 и 12 юли 2024 г. Следващите етапи на обвързващата фаза ще продължат през идните месеци, като финалните резултати се очакват през септември 2024 г.

Изтъква се, че като ключова част от Вертикалния газов коридор, който обединява операторите на преносни системи на Гърция, България, Румъния, Унгария, Украйна, Молдова и Словакия, усилията на ICGB са насочени към осигуряване на възможности за увеличаване на капацитета за доставки на природен газ за Централна и Югоизточна Европа, както и за Украйна и Молдова.

Паралелно със свързаните преносни оператори, ICGB публикува обявленията, с които се поставя началото на обвързващата фаза от процеса. Тя трябва да определи пазарния интерес със сериозен ангажимент към резервиране на допълнителен капацитет от газопровода IGB. В момента интерконекторът между Гърция и България работи с капацитет от 3 млрд. куб. м годишно и може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м годишно при успешно приключване на съответната процедура.

Насърчавайки по-тясното сътрудничество за използване на съществуващата инфраструктура за природен газ, инициативата за проекти за разширяване на капацитета в рамките на Вертикалния газов коридор ще осигури по-голяма енергийна свързаност и възможност за внос на увеличени количества природен газ от различни източници. По този начин европейските пазари ще бъдат обезпечени дългосрочно с необходимите количества за бизнеса и бита.

Ключовата роля на IGB като входна точка за доставки на газ от разнообразни източници е от съществено значение за целия регион, а разширяването на газопровода ще позволи подобрен пазарен достъп и до втечнен природен газ, посочват още от компанията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"