fbpx

Иран и Русия свързаха платежните си системи, предлагат това за всички в БРИКС

Иран предлага да се свържат националните платежни системи на страните от БРИКС по примера на интеграцията на руската Мир и иранската Шетаб. Това е съобщил, цитиран от ТАСС, официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската република Насер Канани.

В допълнение към факта, че на двустранно ниво между Иран и Русия е завършено свързването на националните платежни системи чрез централните банки на двете държави, създадени са необходимите условия за прехвърляне на търговски плащания в национални валути, ние продължаваме преговорите, в рамките на които Иран изрази своето предложение към руската страна – да разшири този механизъм за страните от БРИКС. Руската страна гледа положително на това предложение“, изтъква дипломатът.

Надяваме се, че съществуващите инструменти за улесняване на търговията между Иран и Русия и извършване на банкови плащания от граждани на двете страни ще се разширят и в държавите от БРИКС“, добавя Канани. Според него консултациите по този въпрос продължават.

ТАСС припомня, че на 4 юли председателят на Централната банка на Иран Мохамад Реза Фарзин е провел преговори с ръководителя на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина в Санкт Петербург. На 6 юли той съобщи, че на срещата страните са отбелязали завършването на работата по интегрирането на руската платежна система Мир и иранската Shetab, а също така са подписали споразумение за предоставяне на ликвидност на националните валути за търговски транзакции.

Според ръководителя на Иранската централна банка от 22 август иранците ще могат да теглят рубли със смарт карти Shetab на всички руски банкомати. Предвижда се в следващите етапи на проекта руснаците да могат да използват карти Mир в Иран, а собствениците на Shetab ще могат да плащат за покупки с иранска банкова карта в руски магазини.

Картата Mир се ползва в 12 страни. Освен в Русия, тя работи без ограничения в Абхазия, Беларус, Куба и Южна Осетия. Египет, Иран, Мавриций и Мианмар планират също да внедрят Mир. Още шест държави са готови да водят диалог относно използването.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"