fbpx

И все пак: ВЕИ са готови да играят доминираща роля в бъдещия енергиен микс

В развиващия се глобален енергиен пейзаж възобновяемите източници стават все по-рентабилни. Дори и без субсидии, възобновяемите енергийни източници често са най-евтиният наличен вариант.

Изданието Visual Capitalist представя информация, кои източници на електроенергия в САЩ са най-скъпи и най-евтини през 2024 г., използвайки данни от Lazard и създадена в в партньорство с Националния съвет за комунални услуги.

Вятърна и слънчева енергия на сушата: сделка със субсидии

Вятърната енергия на сушата действително струва 0 долара за мегаватчас (MWh), когато се прилагат субсидии, включени в Закона за намаляване на инфлацията, като данъчен кредит за инвестиции, данъчен кредит за производство и суматор на енергийната общност.

Търсенето на решения за съхранение нараства бързо. Ако е включено съхранение, минималната цена за вятърна енергия на сушата се увеличава до $8 за MWh. Офшорната вятърна енергия, макар и по-скъпа, все още представлява конкурентна опция при минимум $71 за MWh със субсидии.

Слънчевите фотоволтаици (PV) имат подобна привлекателна икономика.

Visual Capitalist

Със субсидиите минималната цена е $6 на MWh. Когато се включва съхранение, $38 за MWh. Трябва да се отбележи, че максималната цена на слънчева фотоволтаична система със съхранение се е увеличила значително от $102 през 2023 г. до $210 през 2024 г., въпреки че цената само на слънчевата енергия все още е с 83% по-евтина през 2024 г., отколкото през 2009 г., сочат данните на Lazard, цитирани от Decarbonization Channel на Visual Capitalist.

Инфлацията от 2022–2023 г. се е отразила върху слънчевата фотоволтаична енергия и вятърната енергия на сушата, повишавайки техните максимални несубсидирани разходи до нивото, в което бяха съответно през 2013 г. и 2015 г. Въпреки това слънчевата фотоволтаична енергия е спаднала с $4, а вятърът на сушата с $2 от 2023-2024 г.

Изкопаеми горива

За централи с комбиниран цикъл на газ и парни турбини за ефективно производство на електроенергия, максималната цена се е повишила със 7 долара на годишна база до 108 долара за MWh.

Газовите централи, използвани за посрещане на пиковите нужди от електроенергия, остават най-скъпият вариант с максимална цена от $228 за MWh. Интересното е, че минималната цена за тези инсталации отбеляза лек спад от $115 на $110 за MWh в сравнение с миналата година.

Visual Capitalist

Странният случай на ядрената енергия

Ядрената енергия представлява уникална структура на разходите с най-високата минимална цена сред всички енергийни източници от $142 за MWh.

Въпреки това, икономиката се подобрява значително с удължаването на живота на атомните централи. Тези разширения намаляват минималните пределни разходи за ядрена електроенергия до $32 за MWh, намаление на разходите, от което се възползват 95% от атомните централи в САЩ.

Динамиката на разходите за производство на енергия се измества към възобновяеми енергийни източници, движена от пазарните сили, технологичния напредък и държавните субсидии, според Lazard. Тъй като възобновяемите енергийни източници стават по-евтини, те са готови да играят доминираща роля в бъдещия енергиен микс, осигурявайки както икономически, така и екологични ползи.

244111921722mz




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"