fbpx

Китай доминира в глобалната патентна надпревара в Generative AI

Пускането на AI асистенти като ChatGPT създаде значителен обществен ентусиазъм за генериращия AI (GenAI), чийто технологичен напредък се отразява и в рязкото увеличаване на патентната дейност. Всъщност броят на семействата патенти (група от патенти, които са свързани с едно и също изобретение или технология) в GenAI е нараснал от само 733 през 2014 г. до повече от 14 000 през 2023 г.

Изданието Visual Capitalist показва водещите компании по притежаване на патенти в моделите на GenAI към април 2024 г. Данните са от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), агенцията на ООН за иновации и творчество.

Китай доминира в патентната надпревара в Generative AI

Visual Capitalist

Генеративни състезателни мрежи (GAN): GAN използват генератор за създаване на данни и дискриминатор, за да ги оцени, прецизирайки изхода на генератора. Те са от съществено значение при генерирането на изображения, прехвърлянето на стилове и увеличаването на данните.

Вариационни автоенкодери (VAE): VAE кодират данни в латентно пространство и ги декодират обратно, позволявайки генериране на нови данни чрез вземане на проби от латентното пространство. Те се използват при генериране на изображения, откриване на аномалии и полуконтролирано обучение.

Базирани на декодер големи езикови модели (LLM): LLM, като GPT, генерират текст чрез използване на трансформаторната архитектура и обширни данни преди обучението. Те се отличават с довършване на текст, превод, резюмиране и разговорен AI.

Китай доминира в патентната надпревара за генеративен ИИ, като Tencent и Baidu оглавяват списъка.

Baidu наскоро представи своя най-нов LLM-базиран AI chatbot, ERNIE 4.0. Междувременно Tencent планира да добави възможности на GenAI към своите продукти, като WeChat, който предоставя на над един милиард потребители функции за незабавни съобщения, социални медии и мобилни плащания.

IBM, Alphabet (Google) и Microsoft са водещите американски компании в класацията.

IBM разработи платформа GenAI, watsonx, която позволява на компаниите да внедряват и персонализират LLM с фокус върху сигурността на данните и съответствието. Подразделението за изкуствен интелект на Alphabet наскоро пусна най-новия си LLM модел, Gemini, който постепенно се интегрира в неговите продукти и услуги. И накрая, Microsoft е инвеститор в OpenAI, разработчика на ChatGPT.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"