fbpx

Еврокомисията леко намали допълнителните мита за китайския внос на електроавтомобили

Европейската комисия съобщи, че коригира леко надолу изравнителните мита върху вноса на електрически превозни средства с батерии (BEV) от Китай, като тке става окончателни. Уточнява се, че това е част от текущото антисубсидийно разследване на комисията.

Корекцията на предложените митнически ставки е въз основа на обосновани коментари относно временните мерки, получени от заинтересованите страни, както и на заключението на стъпките по разследване, които все още не са финализирани на временния етап:

  • BYD: 17,0% (спад от 17,4)
  • Geely: 19,3% (спад от 19,9)
  • SAIC: 36,3% (спад от 37,6)
  • Други сътрудничещи компании: 21,3% (спад от 20,8)
  • Всички други несътрудничещи компании: 36,3% (спад от 37,6)
  • Решението за предоставяне на индивидуална митническа ставка на Tesla като износител от Китай, е установена на 9% на този етап;
  • Комисияте е решила и да не се събират изравнителни мита със задна дата.

Припомня се, че на 4 октомври 2023 г. Комисията официално започна служебно антисубсидийно разследване на вноса на BEV за пътници с произход от Китай.

На 4 юли 2024 г. Комисията публикува в Официалния вестник на Европейския съюз регламента за налагане на временни изравнителни мита върху вноса на BEV от Китай. Митата влязоха в сила на 5 юли 2024 г.

След днешното решение заинтересованите страни имат възможност да поискат изслушване със службите на Комисията възможно най-скоро и да предоставят коментари в рамките на 10 дни.

След това, след като вземе предвид коментарите на заинтересованите страни, Комисията ще представи окончателното решение на държавите-членки, които ще гласуват в съответствие с процедурата по разглеждане съгласно правилата на комитологията (предложението на Комисията се приема, освен ако няма квалифицирано мнозинство против). Това гласуване ще има задължителен ефект.

Окончателните мерки трябва да бъдат наложени не по-късно от 4 месеца след налагането на временните мита. Регламент за изпълнение на Комисията, включващ окончателните констатации от разследването, ще бъде публикуван в Официален вестник най-късно до 30 октомври 2024 г. (в рамките на максимум 13 месеца от започването).

Припомня се още, че разследването беше обявено от Урсула фон дер Лайенна 13 септември 2023 г. по време на нейната реч за състоянието на Европейския съюз (SOTEU). Това решение се основава на нарастващи опасения, основани на доказателства относно скорошното и бързо нарастване на износа на електрически превозни средства на ниски цени, идващи от Китай за ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"