fbpx

ЕС е готов за зимата, запълнение са над 90% от газовите хранилища

ЕС е постигнал целта си да запълни съоръженията за съхранение на газ до 90% от капацитета си повече от 2 месеца преди крайния срок 1 ноември. Това официално събщи Европейската комисия, позовавайки се на данни от Gas Infrastructure Europe. По този начин съюзътт повтаря миналогодишното си постижение, когато страните от ЕС достигнаха целта от 90% на 18 август.

Припомняме, ЕС определи чрез регламент от юни 2022 обвързваща цел за 90% запълване на съоръженията за съхранение до 1 ноември всяка година, с междинни цели за държавите от ЕС да осигурява стабилно запълване през цялата година, насочен към оптимизиране на подготовката на ЕС за зимния отоплителен сезон.

Публикуваните днес данни показват, че нивата на съхранение на газ са достигнали 1 025 TWh или 90,02% от капацитета за съхранение (еквивалентно на малко под 92 милиарда кубични метра (bcm) природен газ) на 19 август.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон изтъква, че това подчертава готовността на ЕС за предстоящата зима въз основа на интензивната работа през последните 2,5 години. Комисията ще продължи да наблюдава ситуацията, така че нивата на съхранение на газ да останат достатъчно високи през следващите месеци и така че да запазим фокуса си върху подобряването на енергийната ефективност и стимулирането на разпространението на възобновяема енергия, отбелязва Симон.

Регламентът за съхранение на газ беше една от широката гама от мерки, предприети от ЕС след енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна.

Съгласно плана REPowerEU ЕС също така предприе и допълнителни стъпки за намаляване на зависимостта на ЕС от вноса на руски изкопаеми горива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"