fbpx

Фолксваген слага край на гаранцията за заетост в Германия

В Европарламента зрее скандал заради новия завод на „Фолксваген“ в Турция

Германската компания разтрогва едно историческо споразумение и обмисля затварянето на два завода в Германия. Очакват се трудни преговори със синдикатите, отбелязва Journal de l’economie.fr.

Компанията Фолксваген предизвика истински шок, като обяви разтрогването на споразумението за гарантиране на заетост, което е в сила от 30 години, както и пет други колективни договора. Това споразумение, което първоначално беше планирано да действа до 2029 г., защитава повече от 120 000 служители на Фолксваген в Германия и отмяната му може да отвори пътя за големи съкращения още от средата на 2025 г. Това решение, разкрито в началото на септември, е част от безпрецедентен в историята на германската фирма план за икономии.

Прекратяването на споразумението, планирано за 31 декември, бележи исторически завой за Фолксваген, който е изправен пред трудна икономическа ситуация. Продажбите му в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, рязко намаляха и германският производител се сблъсква с конкуренцията на китайските компании, които доминират пазара на електрическите автомобили като предлагат модели на по-достъпни цени. „При сегашните разходи няма как да поддържаме заетостта в настоящата ѝ структура. Фолксваген трябва да увеличи производителността си и трайно да намали разходите си“, уточняват от компанията в писмо за вътрешно ползване.

Изправен пред тези икономически трудности, Фолксваген вече не изключва възможността за затваряне на два завода в Германия, нещо нечувано в неговата история. Ръководството обаче държи да призове синдикатите на масата за преговори, изразявайки желането си да сътрудничи с представителите на работниците за намиране на решения. Гунар Килиан, директор „Човешки ресурси“, заяви: „Този период сега ни предлага възможност да намерим, заедно с представителите на работниците, решения, които ще ни позволят да позиционираме трайно Фолксваген по отношение на конкурентоспособността и бъдещето“.

Нужна е реорганизация за справяне с конкуренцията на китайските производители

Обявяването на прекратяването на споразумението за гарантиране на заетостта е поредната от серия мерки за справяне с кризата, през която Фолксваген преминава. Освен затварянето на заводи, компанията може да се раздели с хиляди служители до 2025 г. Компанията, която дава работа на около 300 000 души в Германия, 120 000 от които работят за марката Фолксваген, се намира в деликатна позиция с нерентабилни заводи и нарастващ натиск от страна на чуждестранните конкуренти.

Бързо променящият се световен автомобилен пазар оказва значителен натиск върху традиционните производители като Фолксваген. Възходът на китайските марки, особено в сегмента на електрическите автомобили, допълнително отслабва германската компания. Докато те предлагат по-евтини модели, Фолксваген задължително трябва да преразгледа стратегията си, за да остане конкурентоспособен, най-вече чрез увеличаване на производителността и намаляване на производствените разходи.

Спадът в търсенето на електрически автомобили в Германия, съчетан със стратегическите грешки на компанията, подчертава трудностите, които изпитва Фолксваген. За автомобилния гигант тези реформи се оказват неизбежни за запазване на неговата дългосрочна жизнеспособност. При всички положения предстоящите преговори със синдикатите ще бъдат трудни, а пътят към реорганизацията на компанията обещава да бъде осеян с много препятствия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"