fbpx

Европа e изправена пред тревожно увеличаване на измамите с банкови карти

Измамите с банкови карти са се увеличили значително в Европейския съюз през първата половина на 2023 г. Франция, в частност, регистрира рекорден брой измами, които са почти половината от случаите, регистрирани в цяла Европа. Това явление предизвиква безпокойството на банковите власти и правителствата, които вече търсят нови решения, отбелязва journaldeleconomie.fr.

Проучване, направено от Европейската централна банка и Европейския банков орган, публикувано през август, разкрива, че повече от 7 милиона измамни транзакции са регистрирани през първите шест месеца на 2023 година. Те са довели до колосални загуби, възлизащи на 633 милиона евро, което е увеличение от 7% в сравнение с 2022 г.

Европейските регулатори заявяват своята загриженост, особено като се има предвид, че след въвеждането на новите мерки за сигурност през 2021 г. се наблюдаваше значителен спад. Сред тях беше задължението потребителите да валидират транзакциите си чрез смартфон. Но този подход, макар и ефективен за известно време, не беше достатъчен, за да спре явлението в дългосрочен план.

На този фон Франция се откроява печално. Това е страната, която е най-засегната от измами с банкови карти в Европа с дял от 42% от тях. Това представлява около 3 милиона измамни транзакции и приблизителна загуба от 211 милиона евро. Контрастът с други европейски страни е поразителен: Испания, която е на второ място, регистрира малко над един милион такива транзакции (1 146 976 броя, 0.023%), което е далеч от цифрите във Франция.

Дания, въпреки че е известна с ефективността си в областта на киберсигурността, се нарежда на трето място с близо 640 000 измами. Следват Нидерландия и Италия със съответно 377 000 и 339 000. Въпреки положените усилия, особено в областта на киберсигурността, тези страни показват, че никоя банкова система не е неуязвима за тази нарастваща заплаха. Данните за България показват 24 755 измамни транзакции (0.011%).

Необходими са съвместни действия за борба с този бич

Определящ фактор за нарастването на измамите във Франция е увеличаването на популярността на банковата карта. През 2023 г. 58% от французите са използвали банковата карта като основно средство за разплащане, особено за онлайн покупки. Този тип транзакции са в основата на 80% от измамите, регистрирани в Европа, нещо, което се наблюдава в страните, където използването на карти е преобладаващо.

Изправени пред това увеличение на измамите, финансовите институции и европейските правителства трябва да реагират бързо. Във Франция Централната банка, OCLCTIC (Централна служба за борба с престъпността, свързана с информационните и комуникационните технологии) и DGCCRF (Генерална дирекция за борба с конкуренцията, потреблението и измамите) вече са предприели действия. Сред тях е проведената през март 2024 г. национална кампания за осведоменост „Седмица на финансовото образование“, чиято основна цел беше да информира гражданите за правилното поведение, което трябва да възприемат.

Експертите обаче смятат, че тези инициативи няма да са достатъчни, за да се спре напълно явлението. Европа трябва да засили сътрудничеството между страните-членки за изработването на по-стабилни и ефективни решения. Технологиите за сигурност трябва да продължат да се развиват, за да се противопоставят на все по-сложните техники за измами. Защитата на потребителите сега е приоритетен въпрос в тази борба срещу измамите с банкови карти, които представляват пряка заплаха за икономиката на най-засегнатите страни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"