fbpx

Неясната политика на ЕС относно вноса на руско ядрено гориво вреди на инвестициите

Липсата на яснота от страна на Европейския съюз по отношение на вноса на руско ядрено гориво възпира инвестициите в нови заводи за обогатяване на уран, заявява един от директорите на френската компания Orano, цитиран от Ройтерс.

Дългосрочните цени на обогатения уран, използван за производство на гориво за атомни електроцентрали, се повишиха от 60 долара за разделителна работна единица (SWU) преди войната в Украйна до 166 долара днес, след като някои западни производители на ядрена енергия намалиха вноса от най-големия доставчик Русия.

По-високите цени на обогатения уран, произвеждан от фирми като Orano, ще повишат разходите за производителите на ядрена енергия през следващите години.

Това, което малко възпира операторите да инвестират в нови мощности за обогатяване, е необходимостта от ясна рамка“, казва Жак Пейтиу, директор „Клиенти и стратегия“ на Orano. По думите му Съединените щати в момента… се стремят към нулев руски внос от 2028 г. и имат мита върху китайския внос, но Европа е много по-плаха и няма много ясна политика по темата.

Русия доставяше повече от 25% от европейския и американския обогатен уран преди началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Руската Росатом представлява 43% от инсталирания капацитет за обогатяване на уран, в сравнение с 31% за европейската група Urenco и 12% за държавната Orano.

САЩ въведоха забрана за внос на обогатен уран от Русия през август, с някои изключения, но в Европа различните страни са възприели различни подходи.

Orano ще направи първа копка на разширяване в своя завод за обогатяване на гориво в Южна Франция на стойност 1,7 милиарда евро, след като видя силно нарастване на търсенето от своите клиенти в САЩ. Освен това планира да започне обогатяване на уран в Съединените щати в началото на 2030 г. като част от нов проект в Тенеси.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"