fbpx

Русия опитва да строи ядрени подводници за износ на втечнен газ

Русия е започнала да проектира ядрени подводници за износ на втечнен природен газ (LNG) от Арктика за Азия, в опит да намали почти наполовина времето за пътуване по Северния морски път (СМП), съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставен държавен служител.

Русия вече използва ледоразбивачи с ядрен двигател, за да проправи пътя за такъв транспорт през NSR, който минава по протежение на руските арктически брегове от Мурманск на запад до Беринговия проток на изток – маршрут, който Москва вижда като по-бърза алтернатива на Суецкия канал и има планове за развитие.

Но Русия страда от недостиг на кораби, способни да се борят с дебелия арктически лед, пречка за нейния нов проект Arctic LNG 2, който е санкциониран от Съединените щати заради войната на Москва в Украйна, отбелязва Ройтерс. Съоръжението Arctic LNG 2 започна производството на морски LNG миналия декември. Но въпреки че първите товари със супер охладения газ бяха изпратени в началото на август, той все още не е предаден на крайните купувачи.

Михаил Ковалчук, близък сътрудник на президента Владимир Путин и директор на Института Курчатов, водещата руска ядрена изследователска институция, е представил проекта за подводница на индустриална конференция в Санкт Петербург миналата седмица, според официалния уебсайт на събитието, уточнява агенцията.

Става въпрос за създаването на принципно нов клас кораби, способни да се превърнат в алтернатива на „традиционните“ газовози, които в арктически условия не са в състояние да плават през цялата година без ескорт от ледоразбивач“, се посочва в уебсайта на Offshore Marintec Russia 2024.

Информационният канал RBC отбелязва, че идеята е да се намали времето, необходимо за навигация през NSR, от 20 на 12 дена, като подводниците ще могат да носят около 180 000 тона LNG, в съответствие с конвенционалния газовоз от леден клас Arc 7. Планираните подводници ще бъдат дълги 360 метра и не повече от 70 метра широки и ще бъдат захранвани от ядрени реактори RITM-200, които Русия използва за захранване на най-новите си ледоразбивачи.

Някои експерти обаче са скептични относно осъществимостта на проекта за подводница, изтъква още Ройтерс.

Александър Никитин, бивш офицер от руския флот, който е ядрен експерт в базирания във Вилнюс център за екологична прозрачност Bellona, заявява, че на Русия липсват способностите да построи такава подводница. Ще са необходими и допълнителни обслужващи кораби и докове, както и екипажи със специално обучение, коментира той, наричайки проекта „блъф“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"