fbpx

Върховният съд на САЩ не спря действието на мерки срещу въглищни и газови централи

Върховният съд на САЩ e отказал да задържи изпълнението на ново федерално правило, насочено към въглеродното замърсяване от електроцентрали, работещи с въглища и газ. Искането за това е на много щати и индустриални групи, както и се смята за голямо предизвикателство за усилията на президента Джо Байдън за борба с изменението на климата, отбелязва Ройтерс.

Съдиите са отказали спешните искания на Западна Вирджиния, Индиана и 25 други щата – повечето от които водени от републиканците – както и на енергийни компании и индустриални асоциации за спиране на правилото на Агенцията за опазване на околната среда, докато съдебният спор продължава в по-ниска инстанция. Регламентът, насочен към намаляване на емисиите на парникови газове, които водят до изменението на климата, влезе в сила на 8 юли.

Правилото ще изисква съществуващите въглищни и нови инсталации, работещи с природен газ, евентуално да намалят емисиите, включително чрез улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Съдът не мотовира краткото си решение, с което отхвърля исканията на претендентите, въпреки че консервативният съдия Кларънс не е съгласен с решението. Кандидатите „са показали голяма вероятност за успех по същество по отношение на поне някои от техните оспорвания“ на правилото, е посочил съдия Брет Кавано в писмено изявление, придружаващо заповедта, към което се присъедини колегата консерватор Нийл Горсуч. Те обаче „е малко вероятно да претърпят непоправима вреда“, преди долната инстанция да приключи преразглеждането на спора, тъй като те не трябва да започнат работа, за да се съобразят с правилото до юни 2025 г., добавя Кавано.

На 4 октомври съдиите отхвърлиха и усилията за спиране на други нови правила на САЩ за замърсяването на въздуха, за да се затегнат ограниченията за живак и метан.

Новото правило на EPA относно въглеродното замърсяване, издадено съгласно знаковия Закон за чистия въздух, беше издадено две години след ключово решение на Върховния съд през 2022 г., което подкопава правомощията на агенцията да издава всеобхватни разпоредби, за да принуди производството на електричество от въглища към по-чисти енергийни източници.

EPA заяви, че усилията за справяне с изменението на климата и неговите въздействия като екстремни метеорологични условия и покачване на морското равнище трябва да включват енергийния сектор, тъй като централите, работещи с изкопаеми горива, съставляват 25% от общите вътрешни емисии на парникови газове.

За отбелязване е, че правилото изисква въглищните инсталации, работещи след 2038 г., и някои нови газови инсталации да намалят емисиите с 90% до 2032 г., включително чрез използване на системи за улавяне и съхранение на въглерод, които извличат въглероден диоксид от отработените газове на инсталациите и го изолират под земята.

EPA нарече технологията доказана и технически осъществима. Оспорващите правилото заявиха, че то не е доказано ефективно в мащаба, предвиден от EPA.

Изискванията на правилото са „наистина опит през задната врата да се спре принудително съществуването на въглищни централи“, заявяват в оспорването Западна Вирджиния, основен производител на въглища, и други, присъединили се към това.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"