fbpx

Създаваме съвместна лаборатория с Япония за изследване бактериите на киселото мляко

У нас се създава съвместна научноизследователска лаборатория на световно ниво у нас между „Ел Би Булгарикум“ и японската корпорация „Мейджи“. Договорът да това е подписан от служебния министър на икономиката Петко Николов и японския посланик Хисаши Мичигами, съобщават от ведомството.

Основната цел на лабораторията ще бъде допълнителното изследване на полезните съставки на българската закваска и да се търсят нови научни доказателства за здравословните свойства на българското кисело мляко.

Договорът е за 10 години, капо предметът му е създаване на първата съвместна научноизследователска лаборатория в областта на млечнокиселите бактерии. Споразумението предвижда в новия научен център, който ще се намира в София да се провеждат съвместни изследвания и развойна дейност от научноизследователски екипи на двете държави.

Един от основните фокуси на изследванията ще бъдат бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius, които са от български произход, изолирани са на територията на България и са изключителна нейна собственост. В новия научен център ще се осигури работа с най-модерни високотехнологични съоръжения и най-съвременни методи за откриване на нови здравни ползи от употребата на българското кисело мляко, като продукт, който е национално богатство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"