fbpx

EС и Китай преговарят до последно за митата

Европейският съюз и Китай са се споразумяли скоро да проведат допълнителни технически преговори относно възможните алтернативи на митата върху произведените в Китай електрически превозни средства, въпреки че остават значителни пропуски, съобщава Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

В момента ЕС е готов от следващата седмица да наложи допълнителни мита до 35,3% върху електрическите превозни средства, произведени в Китай след приключване на антисубсидийното разследване, но се изразява готовност преговорите да продължат и след това. Двете страни разглеждат евентуални ангажименти за минимални цени от китайски производители или инвестиции в Европа като алтернатива на тарифите.

Европейската комисия вече проведе осем кръга технически преговори с китайските си колеги, но заяви, че има „оставащи значителни пропуски“.

Преди две седмици Китай призова ЕС да не води отделни преговори с компании, предупреждавайки, че това ще „разклати основите“ на преговорите.

Еврокомисарят Домбровскис е подчертал в тази връзка, че преговорите на комисията с Китайската търговска камара за внос и износ на машини и електронни продукти (CCCME) не изключват дискусии с отделни износители. Домбровскис също така изразява загриженост относно китайските разследвания относно европейския внос на коняк, свинско месо и млечни продукти, изтъквайки, че ЕС ги намира за „необосновани“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"