fbpx

Когато хранителните стоки хапят: ролята на цените на храните за инфлацията в еврозоната

Докато общата инфлация се е нормализирала и в момента е на средносрочната цел на ЕЦБ от 2%, хранителната инфлация е по-висока. За да сложат храна на масата, потребителите плащат приблизително с една трета повече, отколкото преди пандемията. Авторите на този анализ, публикуван в блога на ЕЦБ, разглеждат причините и последиците за паричната политика…

Инфлацията в еврозоната значително спадна – от пик от 10,6% през октомври 2022 г. до 2,0% наскоро. В същото време заплатите се увеличиха, компенсирайки голяма част от предишните загуби в реалните доходи. Като цяло сме в по-добра позиция. Но за много домакинства не изглежда така. Когато хората отиват в супермаркета, доста от тях се чувстват по-бедни в сравнение с периода преди рязкото покачване на инфлацията след пандемията. Един на всеки трима се тревожи дали ще може да си позволи храната, която иска да купи. И това е повече от усещане: цените на храните остават упорито високи – с една трета над нивата преди пандемията.

Всеки трябва да се храни. Но цените на храните имат още по-голямо значение за домакинствата с по-ниски доходи, за които всекидневното поставяне на храна на масата заема по-голям дял от доходите. В този анализ се обсъжда какво се случва и защо развитието на цените на храните е важно предизвикателство за ЕЦБ в стремежа ѝ към ценова стабилност.

Хранителната инфлация в перспектива

Целта на ЕЦБ за ценова стабилност е дефинирана чрез общия индекс на потребителските цени (HICP). Той показва колко плаща едно средностатистическо домакинство с типична потребителска кошница за хляб, масло, транспорт, почивки и редица други продукти и услуги. Всички тези разходи се разделят на четири основни категории: енергия, услуги, потребителски стоки и храни. Тежестта на храните в еврозоната е около 20% – повече от два пъти тежестта на енергията. Измерваме инфлацията чрез сравнение на ценовите равнища в даден момент спрямо преди 12 месеца.

Докато хранителната инфлация в еврозоната започна да нараства малко по-късно от общата инфлация след пандемията, тя достигна много по-високи нива – над 15% в пика си – и отне повече време да се нормализира. Последните данни от август 2025 г. показват, че хранителната инфлация в момента е най-високата сред четирите категории на HICP, с ниво от 3,2%.

Обикновено централните банки като ЕЦБ се фокусират върху общите ценови промени. В повечето случаи на отделните компоненти – енергия, услуги, потребителски стоки и храни – се обръща по-малко внимание.

Има три причини защо хранителните цени сега са особено интересни:

  1. Разликата между хранителните и общите цени е много по-голяма и по-устойчива от преди.
  2. Хранителните цени засягат всички постоянно и затова влияят върху инфлационните очаквания.
  3. Повишенията на хранителните цени удрят по-силно бедните домакинства.

От въвеждането на еврото през 1999 г. хранителните цени по принцип са се увеличавали малко повече от останалите, но разликата, която се отвори след 2022 г., е изключителна и устойчива.

Поглед към рафтовете в супермаркета показва, че развитието на цените на храните е доста различно по продуктови категории и по държави. Цените на месото (говеждо, пилешко и свинско) са с над 30% по-високи спрямо края на 2019 г. Цените на млякото са нараснали с около 40%, а на маслото – с около 50% спрямо преди пандемията. Кафето, зехтинът, какаото и шоколадът са поскъпнали още повече.

По държави от еврозоната увеличението на цените на храните от края на 2019 г. досега варира от 20% в Кипър до 57% в Естония. Войната на Русия срещу Украйна доведе до рязък скок в цените на енергията (особено газа) и торовете, което повиши цените на храните в еврозоната през 2021–2023 г., особено в Балтийските държави. Наскоро важна роля изиграха и увеличението на трудовите разходи, и покачването на световните цени на хранителните суровини, частично свързано с климатичните промени.

Наред с краткосрочните разходни натиски, хранителната инфлация се формира и от дългосрочни структурни фактори – както глобални, така и вътрешни. В световен план повишаването на доходите, особено на развиващите се пазари, увеличава търсенето на земеделски стоки. Вътрешно, производителността в земеделието изостава от други сектори. Климатичните промени се превръщат във водещ фактор: екстремни събития като суши и наводнения стават все по-чести и сериозно нарушават хранителните вериги. Например, продължителните суши в Южна Испания през 2022–2023 г. доведоха до рязък скок в цените на зехтина, а неблагоприятни метеорологични условия в Гана и Кот д’Ивоар увеличиха цените на кафето и какаото.

В бъдеще влиянието на структурни тенденции като климатичните промени вероятно ще се засилва. Това затруднява разграничаването между циклични и структурни фактори на хранителната инфлация – тема, която беше ключова в оценката на стратегията на ЕЦБ за паричната политика през 2025 г.

Защо цените на хляб, масло и шоколад са важни за паричната политика?

  1. За разлика от много други стоки, храната е необходимост и заема голям дял от потребителската кошница (HICP). Проучвания на ЕЦБ показват, че домакинствата обръщат особено внимание на цените на храните. Много хора купуват храна ежедневно и веднага забелязват дори малки промени. Затова хранителните цени влияят непропорционално силно върху възприятието и очакванията за инфлация, което е решаващо за ценовата стабилност в еврозоната.
  2. Домакинствата с ниски доходи харчат по-голям дял от бюджета си за храна, енергия и жилище. Когато цените на тези основни стоки се покачват, бедните се засягат непропорционално силно. Те трябва да орязват други разходи и изпитват по-висока „ефективна инфлация“ от по-заможните си съседи. Това може да засили натиска за по-високи заплати и така да подхрани инфлацията чрез т.нар. вторични ефекти.
  3. Тенденциите в относителните цени помагат да се разбере колко устойчив може да е даден шок и как дългосрочни фактори влияят върху инфлацията – тема, също засегната в стратегическата оценка на ЕЦБ от 2025 г.

Всички тези фактори подчертават значението на внимателното проследяване на цените на храните, които са особено важни за текущите анализи на ЕЦБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"