Ако хакнат услугите, които ползвате...

Ако хакнат услугите, които ползвате...

Докладваното нарушение на вътрешните системи на Uber Technologies Inc в четвъртък подчерта необходимостта потребителите да знаят какво могат да направят, за да се защитят, ако услуга, която използват, е претърпяла кибератака.
Припомняме, Uber заяви, че разследва инцидент с киберсигурността след доклад за пробив в мрежата, който принуди компанията да затвори няколко вътрешни комуникационни и инженерни системи.

По този повод Ройтерс предлага някои стъпки, които всеки може да предприеме, ако смята, че е станал жертва на корпоративно нарушение:

ПРОМЯНА НА ПАРОЛАТА

Промяната на паролата може да предотврати достъпа на хакера до информация като име, адрес, номер за контакт и данни за кредитна карта.

Ако достъпът до вашия акаунт е бил блокиран, започнете процеса на нулиране и изберете сложна парола, състояща се от символи и цифри, както и главни и малки букви. Избягвайте пароли, подобни на старите.

БЛОКИРАНЕ НА КРЕДИТНА КАРТА

Ако има някакво подозрение, че информацията за кредитната карта може да е изтекла при нарушение на сигурността на данните, следете кредитния си статус за всякакви промени и обмислете замразяване на плащания по кредитни карти, за да предотвратите неоторизирани плащания.

Бих премахнал всички запазени или съхранени кредитни карти, банкови сметки или методи на плащане, които може да използвате в рамките на приложението… защото ако този злонамерен играч все още е в средата, той все още търси данни“, казва Дейвид Линднер, главен служител по информационна сигурност в Contrast Security.

АКТИВИРАНЕ НА ДВУФАКТОРНО УДОСТОВЕРЯВАНЕ

Ако дадено приложение позволява двуфакторно удостоверяване, използвайте го. Експертите по сигурността казват, че използването на проверка в две стъпки е един от най-добрите начини за защита на акаунт, тъй като затруднява достъпа на хакер до ключова информация.

Двуфакторното удостоверяване по същество добавя допълнителен слой на сигурност към процеса на влизане, като обикновено изисква потребителят да даде разрешение на вторично устройство.

ЪПДЕЙТВАЙТЕ

Информацията е ключова по време на кибератаки. Следователно е важно да сте в крак с развитието, за да следвате всички превантивни действия, предложени от компанията, и да сте наясно какво може да е било разкрито при хакването.

Тъй като една атака може да деактивира основните комуникационни канали, като например вътрешното приложение за съобщения или имейл, уебсайтът и социалните медии трябва да се наблюдават за актуализации.

УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ ИЗПОЛЗВАТЕ НАЙ-НОВАТА ВЕРСИЯ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО

Доставчиците на приложения редовно изпращат актуализации на своя софтуер, за да премахнат уязвимостите в сигурността и да увеличат полезността на програмата. Бъдете в крак с актуализациите за най-добра сигурност.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"