fbpx

Космосът: новият пазар за завладяване

73-ият Международен конгрес по астронавтика (IAC), най-важното събитие по въпросите на Космоса в света, се проведе в Париж, в присъствието на няколко хиляди представители от всички континенти. Франция, която за първи път е домакин на форума, обяви над 9 милиарда евро инвестиции в космическия сектор през следващите три години.

Съобщението беше направено от министър-председателя Елизабет Борн: „Първостепенната ни стратегия“, заяви тя, „е да се запази автономията на Европа по отношение на достъпа до космическото пространство“. Този достъп може да бъде осигурен днес само посредством международно сътрудничество, но всеки участник иска да извлече максимум ползи, защото икономическите залози са огромни, пише RFI*.

Във време, когато НАСА подновява програмата си за Луната, никога не е имало толкова много мисии до космоса, колкото понастоящем. Така той се превръща в нов пазар за завоюване. Частният сектор играе водеща роля. През последните 15 години търговската дейност в космоса се е увеличила повече от три пъти, за да достигне 357 милиарда долара през 2020 г. Пандемията допълнително ускори този процес и, по оценки на инвестиционната банка Morgan Stanley, космическият сектор ще надхвърли 1000 милиарда долара до 2040 г.

По-голям достъп до космоса

Космосът вече не е запазена територия само за държавите: появяват се нови възможности, надхвърлящи рамките на космическата и отбранителната промишленост. Според Morgan Stanley, 50% от прогнозирания ръст до 2040 г. ще се дължат на получаването на достъп до високоскоростния сателитен интернет. Тази технология трябва да позволи предоставянето му на места, до които досега достъп не е имало или той е бил съвсем ограничен. Космосът също се утвърди като основно средство за наблюдение на изменението на климата, благодарение на сателитните данни. Бъдещите приложения в областта на здравеопазването и контрола над инфраструктурните обекти неизбежно ще събудят апетита на основните действащи лица. Свързаността на обектите представлява истинското предизвикателство на утрешния ден.

Американците са първите, които инвестират в космоса, но европейците не остават назад, както и страните с нововъзникващи пазари: в момента се разработват проекти в Бразилия, Южна Африка и Индия.

В първите редици са множество нови стартъпи

Наред със SpaceX, компанията на американския милиардер Илон Мъск, много фирми се опитват да намерят своето място в така нареченото „ново пространство“.

Но инвестирането в космоса изисква определени умения в много специфични области: задвижващи системи, нови материали, орбитална механика, космическа електроника, изкуствен интелект. Европейската космическа агенция вече е инвестирала в повече от 500 стартиращи фирми чрез своите бизнес инкубационни центрове. Нова икономика, която няма да се осъществи без силна връзка с публичните власти, които финансират много от проектите.

Свободен космически пазар, но който повдига множество въпроси. Възможностите за добиване на суровини от космоса представляват най-голямото предизвикателство по отношение на регулирането на неговото усвояване. Никоя държава не може да си присвои небесно тяло – това е предвидено в Договора за космоса от 1967 г. (Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и другите небесни тела), подписан от всички космически сили. Но надпреварата до Луната и до Марс повдига въпроса за експлоатацията на извънземни ресурси. Астероидите в крайна сметка ще се превърнат в печеливш източник на ценни материали като злато, никел, кобалт и платина. Но водата е ресурсът, който всеки търси: тя ще позволи на бъдещите екипи да оцелеят в космоса, но също така ще осигури ценното гориво, необходимо за всяко търговско начинание в космоса.

Съединените щати осъществиха през 2020 г. „Споразуменията Артемида“, които установяват водещите линии за добива на космическите ресурси. Тези споразумения вече са подписани от 21 държави. Но в действителност държавите и компаниите, които първи получат достъп до суровините, ще бъдат тези, които ще доминират в тази нова икономика на космоса и в бъдещите регулации, които ще я съпътстват.

*Превод Георги Саулов
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"